Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE „'ROMEO I JULIJA' NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU – DRAMA I BALET (JUBILEJI ŠEKSPIRA, PROKOFJEVA I PARLIĆA)“, 15.12. U MUZEJU NP

13 decembar 2016

Izložba „'Romeo i Julija' na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu – drama i balet (jubileji Šekspira, Prokofjeva i Parlića)“, koju su priredile Jelica Stevanović i Mirjana Odavić, biće otvorena u četvrtak 15. decembra (18,30) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
- U godini koja je na izmaku navršilo se 400 od smrti Vilijama  Šekspira, 125 godina od rođenja Sergeja Prokofjeva i 100 godina od rođenja Dimitrija Parlića. Naslov 'Romeo i Julija' se sam nametnuo - kaže Odavićka.
- Šekspirova saga o nesrećnoj ljubavi mladog para iz Verone, tokom više od četiri veka je nepresušni izvor glumcima i rediteljima, ali i drugim umetnicima. Tako je Sergej Prokofjev 1935/36. komponovao muziku i napisao libreto za istoimeni balet, koji je Dimitrije Parlić, naš svakako najuspešniji koreograf, prvi put na scenu Narodnog pozorišta postavio 1949 - podseća Stevanovićeva.
Autorke poručuju da će, na osnovu raspoložive građe, pokušati da urade najbolji izbor i da, što je moguće bolje i kompletnije posetiocima dočaraju život Šekspirovog ljubavnog para na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu – u dramskom i baletskom repertoaru.
M.B.