Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE „POZORJE LAZE KOSTIĆA“ 10.02. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

8 februar 2012

Izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine „Pozorje Laze Kostića“ biće otvorena u petak 10. februara u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

Izložba, koja je priređena povodom 170. godina od njegovog rođenja, prikazuje celokupnu pozorišnu delatnost Laze Kostića u kojoj je on predstavljen kao prevodilac (prvi prevod Šekspira na srpski jezik), pozorišni teoretičar, kritičar, dramski pisac i glumac.
Građu koju čine rukopisi, plakati, fotografije, notni zapisi, dokumenti, kostimi, scenografske skice, video zapisi... i koja svedoči o trajanju ovog velikana na domaćim i regionalnim scenama do današnjeg trenutka, sakupio je i sistematizovao mr Zoran Maksimović .
Poseban kuriozitet izložbe su originalna Kostićeva salonska garnitura i njegovi lični predmeti.
Kostić (1841-1910) je bio poeta osobenog stvaralačkog puta, širokih interesovanja i znanja, i raznovrsnih talenata – dramski pisac, prevodilac, filozof, estetičar, književni i pozorišni kritičar, filolog, pravnik, akademik, profesor, političar, novinar, poslanik, diplomata… Začetnik je srpske avangardne lirike i srpske esejističke kritike, jedan od najboljih poznavalaca srpskog jezika, u filozofiji ustanovitelj doktrine dijalektičkog pankalizma, erudita, izvanredni polemičar, među pravnicima jedan od najjačih dijalektičara, prvi predsednik Srpskog novinarskog društva, osnivač i prvi predsednik Novosadske jačačke (gimnastičke), vatrogasne i veslačke zadruge, agilni član i dobrotvor Društva za Srpsko narodno pozorište...
Napisao je oko 150 lirskih i dvadestak epskih pesama, balada i romansi, kao i tri drame - “Maksim Crnojević” (1863), “Pera Segedinac” (1882) i “Uskokova ljuba ili Gordana” (1890).
Autor je jedne od najlepših pesama srpske književnosti - "Santa Maria della Salute".
M.B.