Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE „RADMILA BAKOČEVIĆ - NEZABORAVNA NORMA“, 12. DECEMBRA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

7 decembar 2015

Izložba „Radmila Bakočević - nezaboravna Norma“, autora Dragana Stevovića, biće otvorena u subotu 12. decembra (18,30) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Postavka se priprema povodom 60 godina umetničkog i 40 godina pedagoškog rada srpske operske dive.
Tokom karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), Radmila Bakočević je svojim raskošnim glasom oplemenila gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve “Norme”, koju je pevala više (preko 500 puta) i od same Marije Kalas.
Takođe, ona je jedna od umetnica sa najviše otpevanih predstava u 20. veku pored Fjorence Kosoto, Pjera Kapučilija i Plasida Dominga.
Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Lenjingradu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...
Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja, kao što su Oktobarska nagrada Grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), Nagrada AVNOJ-a (1979), Vukova nagrada (1991), Nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1976/77. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo (2011)...
M.B.