Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE „DAROVI I DARODAVCI“, 9. FEBRUARA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

4 februar 2015

Izložba „Darovi i darodavci“, čiji su autori Ana Tomić, Vesna Bižić Omčikus i Aleksandar Kelić, biće otvorena u ponedeljak 9. februara (18,30) u Muzeju Narodnog pozorišta.
- Sa darivanjem se susrećemo svakodnevno. Kod osobe koja prima dar stvara se potreba i da uzvrati. Tako darivanje kao društveni fenomen mora da poseduje oba elementa; dar i uzdarje. Prošlo je četiri godine od kad je 22.novembra 2010. godine otvoren Muzej Narodnog pozorišta. Izložba „Darovi i darodavci“ zamišljena je kao uzdarje darodavcima zahvaljujući kojima je nastala muzejska zbirka. Svaka zbirka bi trebalo da se vremenom uvećava, obogaćuje, što je u našem slučaju moguće isključivo darivanjem. Za razliku od drugih muzeja ovaj Muzej je deo institucije i kao takav ne poseduje fond za otkup predmeta tako da jedina mogućnosta za proširenje zbirke leži upravo u darivanju – kaže za sajt Narodnog pozorišta Ana Tomić.
Prema njenim rečima, koncept izložbe je da uz odabrani poklonjeni predmet bude prikazan portret darodavca i njegova priča.
- Etnolog Vesna Bižić Omčikus, muzejski savetnik Etnografskog muzeja je sakupila i obradila priče, a portrete je zabeležio Aleksandar Kelić, likovni umetnik fotografije. Na otvaranju izložbe je planirano da svim darodavcima budu uručene zahvalnice i katalog izložbe, a po zatvaranju izložbe i njihovi portreti – ističe Ana Tomić i ukazuje da su autori izložbe, od ukupno 24 darodavca, uspeli da ostvare saradnju sa njih 18.
Među njima su Biserka Cvejić, Mira Stupica, Radmila Bakočević, Breda Kalef, Milica Zajcev, Mirjana Teodorović Jančić, Gordana Đorđević Denić, Dina Borozan, Eleonora Hruška, Gordana Kuić, Mirjana Čangalović, Olivera Viktorović Đurašković, Slobodanka Pribaković Kostić, Tatjana Rijavec Ćurčić sa suprugom Miloradom Ćurčićem , Vladislav Bobić, Dimitrije Marić, Dušan Đoković i Goran Marković.
Izložba bi trebalo da posluži i kao podstrek drugima da se upišu na listi dobrotvora Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.