Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE KOLAŽA „ŽANKA U MOM SRCU“ 11.03. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

8 mart 2012

Izložba kolaža „Žanka u mom srcu“, autorke Verice Milošević, biće otvorena u nedelju 11. marta u 11,30 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

Postavka obuhvata 25 portreta slavne glumice koji prikazuju njenu radost, patnje, uspone, klonuća, sumnje i nadanja.
Verica Milošević je rođena 3. juna 1943. godine u Crljencu kod Požarevca. Završila je gimnaziju u Petrovcu na Mlavi a diplomirala glumu u klasi Mate Miloševića na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Igrala je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Pozorišnom igralištu, Teatru poezije... Od 1967. je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a od 1982. godine i predavač glume na novosadskoj Akademiji umetnosti. Sada živi u Petrovcu na Mlavi.
Dobitnik je Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta za ulogu Angustije u “Domu Bernarde Albe” i Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije.
Objavila je autobiografiju “Glumica” i “Moj dramski studio”.
Izložbe kolaža: Petrovac na Mlavi, Galerija Zavičajnog muzeja; Malo Crniće, Galerija „FEDRAS-a“; Kostolac, Narodna biblioteka; Beograd, Kuća Đure Jakšića; Sremski Karlovci, Karlovačka umetnička radionica; Novi Sad, Gradska biblioteka; Rabrovo, Dom kulture; Sremski Karlovci, Biblioteka „Branko Radičević“; Kruševac, Galerija Milića od Mačve; Novi Sad, Galerija, „Most“; Beograd, Narodni univerzitet „Božidar Adžija“; Smederevo, Čitaonica arhiva.
U katalogu izložbe, teatrolog Vesna Krčmar, ocenila je da je Žanka Stokić, naša najveća glumica, uspela da stvori svoju epohu.
- Pripadala je tipu glumaca koji svaku ulogu unosi u sebe, postajući tako ličnost iz uloge. Ta osobina uobičajena je kod komičara, ali i kod glumaca osobenog dara transformacije. Žanka je velikom glumačkom neposrednošću osvajala, na prečac, široke slojeve publike. Bila je neobično prisna glumica. Pripadala je svim gledaocima. Razlog njene ogromne popularnosti valja pronaći u brzom, reklo bi se, direktnom kontaktu ostvarenom između nje i publike. Od prvog trenutka, do prve reči, od prvog pojavljivanja na sceni, ona nalazi duhovni kontakt i čuva ga kroz ceo komad. Ako je traženo osećanje dosegla u svojoj imaginaciji, naslutila je i obuhvatila svojim instinktom, ono će se celo sliti u nju i isploviti pred publiku u najčistijem ličnom doživljaju. Verica Milošević, glumica, pedagog, likovni umetnik, sada strpljivo od raznobojnih komadića sklapa kolaž, stvara sliku - - istakla je gospođa Krčmar.
Prema njenom mišljenju, glumački instinkt prelio se u likovni izraz, otkrivajući nam tako njeno novo umetničko lice.
- Stvaralac velike radoznalosti, naglašenog posmatračkog dara, ali i instinkta istraživača, Verica uspeva da nam u 25 portreta Žanke Stokić razvije 25 glumačkih godina života, kroz radost, patnje, uspone, klonuća, sumnje i nadanja, slivene u izrazu lica i pogledu velike glumice koja nas prati sa glumičinih kolaža i kad se od njih udaljimo. Upitani, odgovor pronalazimo u duhovnom susretu dve glumice, geografski veoma bliske, ali različitih vremenskih odrednica i glumačkih škola – ukazala je Vesna Krčmar.
Izložba će biti otvorena do 22. marta.
M.B.