Vesti

RUŽICA SOKIĆ OTVORILA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA IZLOŽBU „ŽANKA U MOM SRCU“

11 mart 2012

Dramska umetnica Ružica Sokić otvorila je u nedelju 11. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu izložbu kolaža “Žanka u mom srcu”, autorke Verice Milošević.

Priznata umetnica je kazala da joj predstavlja čast što otvara ovu postavku u društvu tako brojne publike i istakla da je fascinirana onim što je uradila njena koleginica Milošević.
- Umetnička ruka Verice Milošević materijalizuje, stilizuje i ulepšava sve to u kolažima na gospodstvenom licu voljene Lenke Dunđerski. Sve to iznutra. A spolja, kao božanski prizor, samo za neupućene, negde je unutra i Laza. Ovim je izložba otvorena – poručila je popularna dramska umetnica.    
Kustoskinja Zorica Janković kazala je da je gospođa Milošević “i sama glumica sa zapaženim ulogama u JDP – u i Srpskom narodnom pozorištu i dugogodišnji predavač glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, stvorila savršenu osnovu da nam kroz još jedan umetnički izraz približi glumu”.
- Učinila je to u 25 kolaža kojima nam približava, ali i razotkriva ličnost Žanke Stokić kroz njene radosti, patnje, uspone, padove, sumnje i nadanja – rekla je Jankovićeva.
Ona je, pozvavši prisutne da pogledaju izložbu, ukazala da će ovo biti jedinstvena prilika da „osete duhovni susret dve glumice“ i da kroz ove radove oplemene svoju predstavu o Žanki Stokić.
Autorka je objasnila da naslov izložbe „Žanka u mom snu“ znači da je ona „mojom maštom kićena, ulepšavana, udešavana, jednom rečju kostimirana“.
- A, kako drugačije, ja kao glumica, mogu i da se družim sa njom. Takva Žanka je opet u svom pozorištu koje je nije zaboravilo. Danas je njen dan, Dan dobre glume i dobrih glumaca. Srećna sam što su dobri ljudi učinili da moji kolaži budu deo današnje svečanosti – rekla je ona i u znak zahvalnosti poklonila upravniku Božidaru Đuroviću jedan od kolaža sa likom Žanke Stokić.
Zahvaljujući se na daru, Đurović je istakao da će on biti pažljivo čuvan i naglasio da će predstavljati „još jedan u nizu sećanja na veliku srpsku glumicu Žanku Sokić“.
Verica Milošević je rođena 3. juna 1943. godine u Crljencu kod Požarevca. Završila je gimnaziju u Petrovcu na Mlavi a diplomirala glumu u klasi Mate Miloševića na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Igrala je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Pozorišnom igralištu, Teatru poezije... Od 1967. je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a od 1982. godine i predavač glume na novosadskoj Akademiji umetnosti. Sada živi u Petrovcu na Mlavi.
Dobitnik je Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta za ulogu Angustije u “Domu Bernarde Albe” i Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije.
Objavila je autobiografiju “Glumica” i “Moj dramski studio”.
Izložbe kolaža: Petrovac na Mlavi, Galerija Zavičajnog muzeja; Malo Crniće, Galerija „FEDRAS-a“; Kostolac, Narodna biblioteka; Beograd, Kuća Đure Jakšića; Sremski Karlovci, Karlovačka umetnička radionica; Novi Sad, Gradska biblioteka; Rabrovo, Dom kulture; Sremski Karlovci, Biblioteka „Branko Radičević“; Kruševac, Galerija Milića od Mačve; Novi Sad, Galerija, „Most“; Beograd, Narodni univerzitet „Božidar Adžija“; Smederevo, Čitaonica arhiva.
M.B.