Vesti

GLUMICA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU NADA ŠARGIN PRVA DOBITNICA NAGRADE „RUŽICA SOKIĆ”

14 decembar 2015

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Nada Šargin prva je dobitnica Nagrade „Ružica Sokić” koju je ustanovila Fondacija koja nosi ime naše proslavljene dramske umetnice.
Na svečanosti održanoj 14. decembra u Gornjem foajeu Ateljea 212, na godišnjicu smrti Ružice Sokić (1934-2013), priznanje su joj uručili predsednica Upravnog odbora Fondacije - glumica Vesna Stanković i Ružicin suprug Miroslav Lukić.
Šarginova je izabrana većinom glasova od strane desetorice uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma kojima su se članovi Fondacije obratili sa molbom da predlože umetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti za nagradu za ulogu ostvarenu u sezoni 2014/ 2015.
Nagradu je dobila za ulogu Zore Šišarke u Popovićevoj drami „Bela kafa” koju je maestralno u svojoj karijeri igrala i Ružica Sokić.
- Ulogu Zore Šišarke je maštovitim razigravanjem vrlo jezgrovito donela Nada Šargin. Uspela je da nametne lik koji je na okosnici uobičajenog tumačenja istorijskog vremena, ali i stila same predstave „Bela kafa”. Ne menjajući stil i žanr igre kako se promeni situacija u Popovićevoj drami, sve smešne i tragične detalje prikazala je u raskošnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma koji je krasio igru Ružice Sokić”, rekao je, obrazlažući odluku o laureatu, reditelj Nebojša Bradić.
Poznati komad klasika srpske dramaturgije Popovića premijerno je izveden 4. maja ove godine na Sceni „Raša Plaović“, u režiji Milana Neškovića.
U podeli su i Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica) i Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa).
M.B.