Vesti

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica Nagrade „Ružica Sokić” za ulogu Sofke u „Nečistoj krvi”

14 decembar 2019

Mlada i talentovana pozorišna i  filmska glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade „Ružica Sokić”, za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2018/2019.

Priznanje, koje je pre četiri godine ustanovila Fondacija koja nosi ime naše proslavljene dramske umetnice, pripalo joj je za ulogu Sofke u drami “Nečista krv”, prema motivima istoimenog romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović, režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Na svečanosti u Ateljeu 212, održanoj  14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić (1934-2013.), nagradu joj je uručio ugledni filmski pregalac i član Upravnog odbora Fonadacije Radoslav Rale Zelenović. 

Priznanje se dodeljuje po preporuci pozorišnih kritičara, teatrologa i drugih kulturnih poslenika, a propozicije su takve da se nagrađuje glumica senzibiliteta i glumačkog profila kakav je imala Ružica Sokić. 

Zelenović je istakao da priznanje ide u ruke mlade glumice Jovane Stojiljković sa željom da brojem odigranih uloga na filmu, u pozorištu i televiziji pretekne rad glumice po čijem imenu fondacija nosi ime.

Dodao je da se "Ruža uvek radovala i bila ponosna na uspeh svojih mladih kolega, pa verujem da bi tako bilo i sada".

Ističući zadovoljstvo što je nagrada pripala baš njoj, Jovana je podsetila da je Ružica Sokić ostavila "ogroman trag u našem poslu i važno je da nagrada za mlade glumce nosi baš njeno ime". 

"Ovo priznanje ću uvek doživljavati kao podsećanje na sve ono što je Ružica Sokić bila, a to su pre svega velika marljivost, profesionalnost, etika, raskošan talenat i empatija" rekla je Jovana Stojiljković.

Prva dobitnica bila je prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nada Šargin, a posle nje, nagradu su dobile Jelena Blagojević (2016), Jovana Gavrilović (2017) i Milica Gojković (2018). 

Predstava „Nečista krv“, premijerno je izvedena 12. aprila ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

U ansamblu su i Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Nenad Jezdić (Gazda Marko), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Pavle Jerinić (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga), Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac), Stefan Kalezić (Mali Tomča) i Nebojša Babić (Operski pevač). 

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, sceografiju je uradila Vesna Popović, kostime Marina Vukasović Medenica, a muziku Anja Đorđević. 
M.B.