Vesti

PREMINULA DRAMSKA UMETNICA RUŽICA SOKIĆ

19 decembar 2013

Dramska umetnica Ružica Sokić preminula je 19. decembra u Beogradu u 79. godini, posle kratke i teške bolesti.

Sokić je rođena 1934. u Beogradu. Još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda a 1958. je diplomirala glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.
Glumila je u više od 180 filmova i TV serija. Među najpoznatijim ostvarenjima su "Bokseri idu u raj", "Užička republika", "Kad budem mrtav i beo", "Žuta", "Tesna koža"...
Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, a nedugo posle toga prelazi u Atelje 212. Na raznim scenama ostvarila je više značajnih uloga u predstavama "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Tigar", "Krmeći kas", "Čudo u Šarganu", "Kod lepog izgleda", "Grobljanska", "Ranjeni orao", "Žuta", "Korešpodencija", "Ženski orkestar", "Priče iz bečke šume", "Iz života kišnih glista", "Aveti", "Lepotica Linejna", "Žanka", "Dugo putovanje u noć"...
Veliki uspeh ostvarila je i sa monodramom "Tebi, moja Dolores" Saše Božović u kojoj se stapaju dve izvorne emocije – emocija lekarke, majke, velikog borca i čoveka osetljivog za sve ljudske patnje, i glumačke emocije. Ovu ratnu ispovest, kojoj je dala svoj specifičan glumački izraz, odigrala je više od 450 puta.
Tokom duge i veoma bogate karijere, igrala je i u Narodnom pozorištu u Beogradu gde je ostvarila veoma zapažene role u predstavama "Uspomene lake žene", "Sakati Bili", "Janez", "Bergmanova sonata", "Balkanska plastika", "Velika drama" i "Sudija".
Za svoj filmski i pozorišni rad dobila je brojne nagrade i priznanja - Sterijina nagrada, Nagrada Pavle Vuisić, Statueta Zlatni ćuran, Statueta Joakim Vujić, Velika Žanka...
Objavila je knjigu sećanja "Strast za letenjem" a 2011. godine dobila je i Nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten".
Predstava "Velika drama", koja je na repertoaru Velike scene, u subotu 21. decembra, biće odigrana u znak sećanja na Ružicu Sokić.
Komemoracija će biti održana u utorak, 24. decembra u 12 časova u Ateljeu 212, a sahrana istog dana, dva sata kasnije, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
M.B.