Vesti

OPERA “MADAM BATERFLAJ” OTVORILA REKONSTRUISANU SCENU NARODNOG POZORIŠTA U NIŠU

4 februar 2013

Izvođenjem opere Đakoma Pučinija „Madam Baterflaj” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Dejana Miladinovića i pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića, u ponedeljak 4. februara otvorena je rekonstruisana scena niškog Nacionalnog teatra.

Gostovanje je usledilo svega nekoliko nedelja nakon što je u Narodnom pozorištu u Nišu, u okviru dramskog sektora, ustanovljena posebna služba za organizovanje i izvođenje operskih predstava.
Tako se posle skoro pola veka, ljubiteljima opere u ovom gradu pružila prilika da jednom mesečno ponovo uživaju u delima najvećih svetskih operskih majstora.
Uoči početka predstave v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu i dirigent "Madam Baterflaj" Dejan Savić izjavio je novinarima da mu je drago da su se u Nišu napokon stvorili neophodni uslovi za izvođenje operskih predstava.
- Narodno pozorište u Beogradu hoće da pomogne, jer to nam je, na kraju krajeva, i u opisu posla. Šta god bude bilo potrebno, od logističke podrške, preko instrumenata, fundusa, muzičkog i notnog materijala… tu smo da pomognemo - rekao je Savić.
On je najavio da je već u maju planirana i prva premijera niških umetnika – “Slepi miš” Johana Štausa, a pre toga, operski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće još dva puta – u martu će biti izveden “Don Paskvale”, a u aprilu “Rigoleto”.
Savić je dodao da će ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, 28. juna, u okviru obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, na Letnjoj pozornici u niškoj tvrđavi izvesti Verdijevog “Trubadura”.
Inače, čuvena Pučinijeva opera, čija je obnova samo dva ranije - 2. februara, veoma uspešno održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, oduševila je i publiku u Nišu koja nije štedela dlanove da snažnim aplauzom, a potom i stajaćim ovacijama, nagradi kompletan ansambl koji je u naslovnoj ulozi predvodila Suzana Šuvaković Savić.
U podeli su bili i Janko Sinadinović (Pinkerton), Tina Nikolovski (Sin Ćo-Ćo San), Željka Zdjelar (Suzuki), Tatjana Mitić (Kejt), Miodrag D. Jovanović (Šarples), Darko Đorđević (Goro), Vuk Zekić (Jamadori), Mihailo Šljivić (Bonzo) i Branislav Kosanić (Komisario).
U predstavi su učestvovali i Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Za gostovanje “Madam Baterflaj” u gradu na Nišavi vladalo je ogromno interesovanje, a u prilog tome govori i činjenica da se u sali koja ima 520 mesta tražila “karta više”, jer su sve ulaznice bile rasprodate za svega nekoliko sati.
M.B.