Vesti

„Madam Baterflaj“ Pučinijevog festivala iz Tore del Laga izvedena na Velikoj sceni

28 novembar 2021

Ekskluzivno izvođenje opere „Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija, u produkciji Fondacije Pučinijevog festivala iz Tore del Laga, mesta u kojem je slavni italijanski umetnik živeo i komponovao svoja nezaboravna dela, održano je 28. novembra na Velikoj sceni. 

Oduševljena publika ispratila je stajaćim ovacijama kompletnu umetničku ekipe ove predstave čije je gostovanje Narodno pozorište realizovalo u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Pučinijev festival iz Tore del Laga, koji se svake godine održava u prelepom ambijentu Gran teatra pod vedrim nebom u prisustvu više hiljada posetilaca, najznačajniji je događaj posvećen ovom operskom kompozitoru XX veka, čija se dela najviše izvode i koji je omiljen kod publike širom sveta. 

Đakomo Pučini je duge tri godine istraživao i detaljno proučavao navike i običaje Japana kako bi stvorio Ćo-Ćo San, svoju heroinu koja nakon 117 godina od svog prvog izvođenja, 17. februara 1904. u milanskoj Skali, i 101 godinu od svog prvog predstavljanja u Narodnom pozorištu u Beogradu, 11. februara 1920, čuva i dalje svoj neodoljivi šarm.

Rediteljka Manu Lali postavila je ovu operu u skladu sa današnjim vremenom ističući u prvi plan dva aktuelna problema – ekologiju i problem odnosa čoveka prema ženi.

U njenoj verziji, za razliku od klasične „Madam Baterflaj“, Kejt Pinkerton u znak solidarnosti sa Ćo Ćo San napušta svog muža, a ne uzima njeno dete.

Pod dirigentskom upravom Fabricija Venture, u veličanstvenoj scenografiji sa predivnom šumom od živog drveća, nastupili su Šoko Okada (Ćo-Ćo San), Vinčenco Kostanca (Pinkerton) i Arijana Manjanelo (Suzuki), kao i solisti Opere Narodnog pozorišta Miodrag D. Jovanović (Šarples), Siniša Radin (Goro), Mihailo Šljivić (Jamadori), Aleksandar Stamatović (Ujka Bonza), Nikola Basta (Komisionario) i Svetlana Lovčević (Kejt Pinkerton).

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković