Vesti

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić učestvovala u Banjaluci na konferenciji za medije povodom održavanja manifestacije „Dani Srbije u Srpskoj“

10 oktobar 2019

Na konferenciji za medije održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske u četvrtak 10. oktobra, povodom održavanja manifestacije „Dani Srbije u Srpskoj“ u okviru koje će večeras biti izvedena baletska predstava „Ko to tamo peva“ Narodnog pozorišta u Beogradu, predstavnicima medija obratili su se: direktor NPRS Nenad Novaković, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac, direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov, generalni konzul Republike Srbije u BanjaluciVladimir Nikolić, pomoćnica ministra za kulturu u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković, i pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean.

Direktor NPRS Nenad Novaković je rekao da je skoro 4-5 godina pregovarao sa Konstantinom Kostjukovim da balet iz Beograda dođe u Banjuluku, i da je izuzetno zadovoljan i presrećan što će se večeras banjalučkoj publici predstaviti prvaci Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Dani Srbije u Srpskoj se prvi put organizuju, a Dani Republike Srpske u Srbiji ušli su već u svoju osmu godinu postojanja, a dok ovo govorim održavaju se Dani kulture Srbije i Republike Srpske u Austriji. Možemo zaključiti da je u pitanju jedno ozbiljno prožimanje kultura bez čega jednostavno ne možemo“, rekao je Novaković.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac je rekla da je velika čast i radost da Narodno pozorište u Beogradu kao centralna kulturna ustanova Republike Srbije, nastavi svoju dobru saradnju sa Narodnim pozorištem u Banjaluci.

„Posebno sam ponosna što je reč o predstavi Ko to tamo peva, koja je izuzetno kvalitetna i u kojoj igra veliki broj naših istaknutih baletskih igrača. Ovde sam dolazila kao reditelj predstava koje su igrale na Teatar festu, a sada moja sreća je beskrajna jer počinje jedna nova vrsta saradnje koja će se nastaviti dečijom kamernom operom Bastijen i Bastijena, koja će takođe biti jedan novi žanr za naše drage Banjalučane i Republiku Srpsku. Reč je o interaktivnoj dečijoj operi autora Volfganga Amadeusa Mocarta. Takođe pozivamo u goste našu braću i sestre da nam dođu sa predstavama. Nadam se da će danas započeta saradnja da se nastavi sa koprodukcijama, koje su prirodan nastavak našeg života“, zaključila je Ivana Vujić Kominac.

Pomoćnica ministra za kulturu u Vladi RS Tanja Đaković je podsetila je da je još 2013. godine sa idejom da se Republika Srpska sa svim svojim potencijalima predstavi u Srbiji, pokrenuta manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“.  

„Manifestacija koja započinje večeras u Narodom pozorištu RS, pokazuje da je ovo uzajaman i prirodan proces, i ona ustavri predstavlja jedan vid produbljivanja i učvršćivanja veza između Srbije i Srpske. Naime, ovo je jedinstven kulturni i duhovni prostor na kojem je srpski narod u svom dugom istorijskom trajanju živeo i živi, ostavljajući tragove materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Granice kulturnog prostora je nemoguće svesti u granice jednog političkog odnosno državnog prostora, i upravo to potvrđuje ova večerašnja manifestacija, koja je zapravo jedna prirodna težnja za uzajamnom podrškom, osnaživanjem zajedništva i jačanjem našeg kulturnog i nacionalnog identiteta“, kazala je Đakovićeva.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean, rekla je da „kada je pokrenuta inicijativa za pokretanje manifestacije Dani Srbije u Srpskoj, pozvali smo naše institucije“.

„Iako su oni vrlo zauzeti i njihovi programi su planirani po dve godine unapred, svi su se rado odazvali. Program koji smo ponudili vrlo je reprezentativan. Učestvuju naše četiri nacionalne ustanove kulture. Tako na jednom mestu imate Narodno pozorište u Beogradu, Beogradsku filharmoniju, Ansambl Venac i Galeriju Matice Srpske. To je zaista jedna promocija na koju smo mi ponosni, i nadamo se da će građani u Republici Srpskoj uživati u onome što oni imaju da ponude“, nagalsila je Asja Drača Muntean.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov je rekao da uvek rado dolazi u Banjuluku zbog topline koju ona pruža, i zbog publike koja je uvek željna da vidi našu umetnost.

„Baletska predstava koju će publika imati priliku večeras da vidi Ko to tamo peva dobila je mnogo nagrada svuda u svetu: Kolumbiji, Italiji, Meskiku... Svuda gde smo gostovali sa ovom predstavom, ostvarili smo zapažen uspeh. Na kraju bih želeo da se zahvalim našim nadležnim  ministarstvima koja su omogućila ovako jednu divnu saradnju“, rekao je Kostjukov.

Uoči konferencije za medije, u Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, ministarka kulture Natalija Trivić organizovala je prijem na kojem su prisustvovali  upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, pomoćnica ministra kulture Republike Srbije Asja Drača i konzul Ambasade Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić .

Galerija