Vesti

Održana konferencija za medije povodom završetka 153. sezone Narodnog pozorišta

1 jul 2022

Narodno pozorište u Beogradu, sumirajući upravo završenu 153. sezonu, najavilo je za prvi deo naredne sezone premijeru muzičko-scenskog dela “Deca”, prema NIN-ovom nagradom ovenčanom romanu-poemi Milene Marković, u režiji kompozitorke Irene Popović Dragović, kao i Šekspirov “Magbet” u režiji Jagoša Markovića, sa Natašom Ninković i Nebojšom Dugalićem u glavnim ulogama.

Ansambl Drame gostovaće tokom leta u Crnoj Gori i Makedoniji – nedavno premijerno izvedena predstava “Rat i mir”, prema romanu Lava Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, otvoriće festival “Grad teatar” u Budvi i učestvovati na Ohridskom letu.

Ansambli Narodnog pozorišta izveli su tokom protekle sezone devet dramskih, dve operske i dve baletske premijere, odnosno imali su ukupno 315 predstava na matičnoj sceni i na gostovanjima, koje je sa gostujućim predstavama i drugim performativnim događajima pratilo oko 90.000 gledalaca, rečeno je 1. jula na konferenciji za novinare.

Proteklu sezonu, kako je ocenila direktorka Drame Molina Udovički Fotez, obeležile su kvalitetne predstave, veliki produkcioni projekat “Godine vrana” Siniše Kovačevića sa čak 60 učesnika na sceni, kao i veći broj novih mladih glumaca koji su doneli svežu energiju u ansambl, dok su iskusni glumci NP osvojili značajna priznanja. Među njima su Slobodan Beštić (Zlatna kolajna “Maja Dimitrijević” za monodramu Noćni pisac), Nada Šargin (Nagrada Grada Beograda za glavnu ulogu u predstavi Nora), Aleksandar Srećković (Sterijina nagrada za ulogu u drami Godine vrana)...
 
U Operi NP počele su probe Pučinijevog remek-dela “Turandot”, u režiji Marija Pavla del Monaka. 

“Želimo da damo šansu mladima, a ovaj mladi umetnik školovan u Italiji je i ‘naše dete’ - sin operske dive Dragane del Monako”, izjavio je direktor Opere Nikola Mijailović.

U planu za narednu sezonu su obnova opere “Koštana” Petra Konjovića, baletsko-operska premijera “Vaskrsle seni” kompozitora Svetislava Božića i Verdijev “Falstaf”, u režiji Nebojše Bradića.

Mijailović je izrazio zadovoljstvo što su u protekloj sezoni u Beogradu ponovo, posle duge pauze, nastupali u svetu proslavljeni srpski operski pevači Željko Lučić, Zoran Todorović, Milijana Nikolić...

Nova direktorka Baleta Ana Pavlović izjavila je da je zatekla “uspavan ansambl” zbog retkog igranja tokom pandemije, ali da su radom na premijeri “Uspavane lepotice” zajedno “ušli u petu brzinu”, a sezonu završili izuzetno uspelim gostovanjem baleta “Ko to tamo peva” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Balet NP za sledeću sezonu, kada će obeležiti sto godina, ima ambiciozne planove.

“Počećemo klasičnim i vrlo atraktivnim komadom ‘Gusar’, koji kod nas nikada nije igran. U planu je rekonstrukcija našeg baletskog opusa, tako što ćemo pružiti šansu mladim koreografima da daju svoje viđenje naše baletske istorije”, rekla je Ana Pavlović.

U sva tri sektora ove sezone je uvedena nova funkcija - izvršni direktor, na predlog v.d. upravnika NP Svetislava Goncića, a direktori sektora ocenjuju da je to olakšalo rad u organizacionom smislu.

Goncić je izrazio zadovoljstvo rezultatima, podsetivši da su tokom dobrog dela i ove sezone vladale stroge mere povodom pandemije.

“Ono što je najvažnije, posle tri teške sezone, jeste da smo sačuvali ljude. Ali pred nama je opet teško vreme, mada druge vrste”, rekao je Goncić, dodajući da NP sprema strategiju za duži period, u saradnji s Ministarstvom kulture i informisanja.

“Naš zadatak jesu kvalitetni programi, fokus na klasiku i modernu klasiku, ali i uključivanje mladih autora. Sve to uz puno poštovanje za prethodnike čiji je rad utkan u nacionalni teatar”, naglasio je Goncić, ponovivši zapravo plan koji je izneo po stupanju na dužnost, nakon smene dotadašnje upravnice Ivane Vujić.

Napominjući da je Narodno pozorište “ogroman mehanizam”, koji uz tri umetnička ansambla ima i veliki tehnički sektor i radionice, Goncić je istakao potrebu stalne brige da se obezbede adekvatni uslovi rada. U tom kontekstu rekao je da je jedan od aktuelnih poslova i dogovor sa Beogradskim elektranama o prelasku na daljinsko grejanje.

 

 

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU

                                                               Sezona 2021/22

 

                                                                                                                   PREMIJERE I OBNOVE:

 

Drama:

Vuci i ovce, 25. 09. 2021.

Vlast, 06. 11. 2021.

Nora – Lutkina kuća, 23. 12. 2021.

Pelikan, 23. 02. 2022.

Iranska konferencija, 09. 03. 2022.

Godine vrana, 12. i 13. 03. 2022.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, 30. 04. 2022.

Rat i mir, 30. 05. 2022.

Gospođa Ajnštajn, 30. 06. 2022.

 Opera:

Don Kihot, 02. 03. 2022.

Snežana i sedam patuljaka, 12. 06. 2022.

Karmina Burana, (koncertno izvođenje) 29. 06. 2022.

Balet:

Alisa, 25. 10. 2021.

Žizela (premijerna obnova) 04. 06. 2022.

 

                                                        UČEŠĆA NA FESTIVALIMA I SMOTRAMA U ZEMLjI I INOSTRANSTVU:

Hazarski rečnik - Lovci na snove - Festival del Verano, Auditorijum Eskorijal, Madrid (03. 09. 2021); Čehov festival Moskva (09, 10, 11. 11.2021).

Vasa Železnova i drugi, Ruski međunarodni pozorišni festival „Maksim Gorki“ u Nižnjem Novgorodu (18.10.2021)

Vuci i ovce, „Glumačke svečanosti Milivoja Živanovića“, Požarevac (06. 04. 2022.); Festival „Nušićevi dani“, Smederevo (24. 05.)

Godine vrana, Sterijino pozorje (01. 06.)

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, U okviru programa „Heroine“ Novi Sad - Evropska prestonica kulture (06. 06.); Festival „Bucini dani“, Aleksandrovac (22. 06.)

Balkanski špijun, Pozorišni maraton, Sombor (08. 06.)

                                       

                                                                                   GOSTOVANjA U ZEMLjI I INOSTRANSTVU:

Balkanski špijun, Gornji Milanovac

Orfej i Euridika (opera), Čačak

Bastijen i Bastijena (opera), Vršac, Gornji Milanovac

Manon Lesko (opera), Madlenijanum x 4

Bela kafa, Subotica

Carstvo mraka, Podgorica (Crna Gora), Novi Sad

Don Đovani, (opera) Madlenijanum x 5

Ožalošćena porodica, Sarajevo (BiH), Banja Luka (Republika Srpska)

Sedam smrtnih grehova (balet), Sarajevo, Banja Luka

Nečista krv, Valjevo

Travijata, (opera) Požarevac

Hazarski rečnik - Lovci na snove (balet) Madlenijanum x 3

Ko to tamo peva, (balet)  Vršac, Zagreb (Hrvatska)

 

UMETNIČKI ANSAMBLI NARODNOG POZORIŠTA SU U SEZONI 2021/22. NA MATIČNOJ SCENI I GOSTOVANjIMA ODIGRALI UKUPNO 315 PREDSTAVA I BILI DOMAĆINI GOSTOVANjIMA KAO I RAZNIM PERFORMATIVNIM AKTIVNOSTIMA (ukupno 84 programa) PRED OKO 90.000 GLEDALACA.

 

                                                                                                        JUBILEJI:

•  Koncert povodom 40 godina umetničkog rada koncertmajstora Edit Makedonske, Velika scena, 13. 11. 2021.

•  Dve decenije od premijere drame Ljubomira Simovića „Hasanaginica” u režiji Jagoša Markovića, Scena „Raša Plaović”, 30. 12. 2021.

•  Sećanje na Živna Saramandića – srpskog Šaljapina, povodom deset godina od smrti, Scena „Raša Plaović”, 30. 01. 2022.

•  Predstava „Velika drama", po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića - dvadeset godina od premijere, Velika scena, 22. 02. 2022.

•  Balet „Ko to tamo peva“, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, dvestoto izvođenje, Velika scena, 29.04. 2022.

•  Deset godina od premijere opere Žorža Bizea „Karmen“ u režiji Nebojše Bradića, Velika scena, 30.04. 2022.

•  Sećanje na Velimira Vecu Lukića, povodom 50 godina od stupanja na funkciju upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu i 25. godina od smrti, Muzej Narodnog pozorišta, 15. 06. 2022.

 

 

                                                                                                                          NAGRADE:

• Narodno pozorište u Beogradu / Nagrada „Stevan Majstorović” (naša Kuća je prvi dobitnik ove novoustanovljene nagrade koja se dodeljuje za doprinos kulturnoj saradnji)

• Prvak Drame Slobodan Beštić / Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević" za monodramu, koju dodeljuje stručni žiri, i Nagrada publike Zlatna kolajna „Siniša Dašić“ na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu

• Prvakinja Drame Nela Mihailović / Nagrada za najbolju glumicu (za ulogu Danice Čvorović u „Balkanskom špijunu“) na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci

• Glumac Ljubomir Bandović / Nagrada za najboljeg glumica (Ilija Čvorović, „Balkanski špijun“) na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci

• Prvakinja Drame Ljiljana Blagojević / Nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima

• Prvakinja Drame Nataša Ninković / Nagrada „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu

• Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat / „Plaketa Ivane Tomičić“ za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza

• Solistkinja Baleta Tatjana Tatić / Nagrada „Nataša Bošković“ za ulogu Tatjane u baletu „Evgenije Onjegin“

• Prvakinja Opere Aleksandra Angelov / Nagrada Fondacije „Breda Kalef“ za ulogu Orfeja u operi „Orfej i Euridika“

• Prvakinja Drame Nada Šargin / Nagrada Grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo za ulogu Nore u drami „Nora – Lutkina kuća“

• Glumac Aleksandar Srećković / Sterijina nagrada za ulogu Alojza Kavrana u „Godinama vrana“

• Prvakinja Opere Nataša Jović Trivić / Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda

• „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” - Nagrada „Milan Minja Obradović“ za najbolju produkciju pozorišne predstave na Festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu

 

 

                                                                           OSTALI DOGAĐAJI TOKOM SEZONE: (izbor)

• Donatorsko Gala veče sa čuvenom baletskom zvezdom i najvećim igračem današnjice Sergejem Polunjinom, 28.09.2021.

• „Drugi vek Opere u Beogradu“ - Gala koncert ansambla Opere Narodnog pozorišta, u okviru manifestacije „Dani slobode 2021“, Trg Republike, 21.10.

• Prvakinja Opere Narodnog pozorišta Sanja Kerkez nastupila u bašti Paviljona Srbije u okviru Svetske izložbe u Dubaiju, 10.11.

• Opera „Madam Baterflaj“ Pučinijevog festivala iz Tore del Laga gostovala na Velikoj sceni, 28.11.

• Solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Tatjana Tatić nastupila na premijernom izvođenju „Romea i Julije“ u Londonu, u produkciji Fondacije „Sergej Polunjin“ i „Polunjin ink“ iz Velike Britanije, 01.12. 

• Maestro Đorđe Pavlović iz Narodnog pozorišta dirigovao u Modeni premijernim izvođenjem predstave u okviru projekta „Cross Opera“, 03.12.

• Gala koncert Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, Velika scena, 08.01.2022.

• Tradicionalni Novogodišnji gala koncert, Velika scena, 13.01.

• Revija predstava „Igorovi dani“, posvećena tragično preminulom mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici; Narodno pozorište u Beogradu i SNP iz Novog Sada, 24-30.01.

• Narodno pozorište gostovalo je 7. i 8. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo komedijom Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“ i savremenim baletom Igora Pastora „Sedam smrtnih grehova“, a ovim nastupima, ujedno, posle više decenija, obnovljena je saradnja sa tom najstarijom i najvećom teatarskom kućom u Bosni i Hercegovini

• U Banjaluci potpisan Protokol o saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, 09.02.

• Narodno pozorište Sarajevo posle tri decenije gostovalo u Narodnom pozorištu u Beogradu; 20. februara izvedena drama „To nikad nigdje nije bilo“, a dan kasnije balet „Žetva"

• U okviru programa „Platforma”, glumica, rediteljka i dramska spisateljica iz Italije Monika Napo održala dvodnevnu radionicu, probna sala, 04. i 05.03.

• Jedan od najpriznatijih svetskih baritona Željko Lučić gostovao u Verdijevoj „Travijati“, Velika scena, 09.04.

• Najpoznatiji srpski tenor Zoran Todorović gostovao u operi „Toska“, Velika scena, 16.04.

• Internacionalne operske zvezde Milijana Nikolić i Rozario la Spina gostovale u „Trubaduru“, Velika scena, 20.04.

• Narodno pozorište u Beogradu pokrenulo podkast „Pauza”, 05.05.

• Koncert „Zvezde – najlepše srpske solo-pesme za duboki glas“ uz učešće mecosoprana Nataše Jović Trivić i pijanistkinje Dragane Anđelić Bunjac sa gostima, Foaje II galerije, 20.05.

• Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja italijanskog kompozitora, barona Rafaela de Banfilda Tripkovića, na premijernom izvođenju njegove opere “Colloquio con il Tango” (Razgovori sa tangom) u teatru Mittelcult u Trstu, glavnu ulogu tumačila prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović, 01.06.

• „Nebeski glasovi“, koncert članova Hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu povodom Dana obolelih od Parkinsonove bolesti, Foaje II galerije, 16.06.

• Bariton Hongju Čen gostovao u Verdijevoj „Travijati“, Velika scena, 20.06.

 

                                                                                                       MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA:

 

IZLOŽBE:

• „Umetnost igrača“ posvećena Miloradu Miškoviću (1928-2013), velikanu srpskog baleta i markantnoj figuri na evropskom zvezdanom nebu sredine 20. veka, koju je priredio Miloš Dujaković, dugogodišnji Miškovićev saradnik, 14. decembar 2021. godine, Foaje partera Velike scene

• Izložba posvećena priznatom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi Borislavu Grigoroviću (1928-2010), autorka Dragica Gaćeša, 29. decembar 2021, Muzej Narodnog pozorišta

• „Breda Kalef – neuobičajena primadona“, posvećena proslavljenoj operskoj umetnici, autor Dragan Stevović, 16. mart 2022. godine, Muzej Narodnog pozorišta

• „Božana – slikar kostima“ posvećena našoj velikoj kostimografkinji Božani Jovanović (1932-2020), čarobnici magične i efemerne, a ipak opipljive i materijalne umetnosti pozorišne scene - pozorišnog kostima, autori Ivana Žigon i Dušica Knežević, 7. jun 2022. godine, Muzej Narodnog pozorišta

AKTIVNOSTI: 

• Gostovanje izložbe o Bori Grigoroviću u Narodnom pozorištu Sarajevo od 7. do 18. februara 2022. godine.

• U organizaciji Centra za kulturu Šamac, od 12. do 14. aprila održan je Festival „Milica - žene u umjetnosti“, posvećen Milici Babić Andrić, pionirki srpske kostimografije koja se rodila i odrasla u Šamcu, a jedan od učesnika bio je i Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu. 

• Gostovanje izložbe fotografija povodom sto godina od prvog izvođenja „Travijate“ u Narodnom pozorištu u Beogradu (autori Dragan Stevović i Dragica Gaćeša), Požarevac, 18. maj

• Muzej Narodnog pozorišta učestvovao je i ove godine na Manifestaciji „Muzeji za 10“, nacionalnoj muzejskoj inicijativi najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi, koja je od 14. do 20. maja održana osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Tokom sedam dana Muzej je prikazao bogat program čiji se sadržaj zasnivao na baštini nacionalnog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju.

• U Muzeju su i tokom ove sezone održani uobičajeni tematski ciklusi: „Susreti“, „Promocije“, „Koncerti“, „Sećanja,„Otvorena vrata“... kao i obilasci Pozorišta i Muzeja za inostrane turiste sa rečnih kruzera, sa  prigodnim koncertima u izvođenju polaznika Operskog studija „Borislav Popović“.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Prisustvo Narodnog pozorišta u Beogradu na društvenim mrežama se u periodu od 15. novembra do kraja sezone 2021/2022 intenziviralo.

Instagram nalog je otvoren 30.01.2019. i do 22.10.2021. je imao 438 objava. Od 20.11.2021. do 30.06.2022. obajavljeno je ukupno 393, oko 7 hiljada storija i 38 reel videa. U istom periodu stranica je bez promocije porasla za 4 hiljade novih pratilaca.

Facebook stranica je ostvarila doseg veći za 74% odnosno 1,308,158, i preko 25 800 novih poseta porast od 27%, i preko 1000 novih pratilaca što je porast od 38 %.

U periodu od 20.11.2021. do 30.06.2022. Narodno pozorište u Beogradu je u medijima ispraćeno sa 4500 objava.

U martu 2022. urađen je i redizajn sajta Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Napomena:

Na samom početku sezone, 14. oktobra 2021. godine, Vlada Republike Srbije imenovala je dramskog umetnika Svetislava Goncića za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu