Vesti

Na brodu “Kej” održana konferencija za novinare povodom završetka 150. sezone

27 jun 2019

Jubilarna 150. sezona Narodnog pozorišta u Beogradu biće završena u nedelju 30. juna (20,00) tradicionalnim operskim Gala koncertom, izjavila je v. d. upravnika Ivana Vujić, istakavši da je spremna da sa kolegama nastavi da razvija nacionalni teatar kao dinamičnu instituciju koja prihvata rizike.

“Biti spreman, to je sve, kaže Hamlet, a kaže i Lir, iz različitih pozicija!" - rekla je Vujićeva na završnoj konferenciji za novinare održanoj tokom plovidbe na brodu “Kej”, ukazavši da je provela nezaboravnih, uspešnih sedam meseci u ansamblu koji čini više od šest stotina ljudi, a u kom vladaju entuzijazam i ljubav.

“Narodno pozorište svojim programima usporava, a ne ubrzava vreme, jer vas tera da razmišljate a tada morate i da usporite, a na istim principima funkcionišu i balet, i muzika, i glas, umetnost uopšte”, navela je upravnica.

Ansambli Narodnog pozorišta su u sezoni 2018/2019. na matičnoj sceni i gostovanjima odigrali 404 predstave pred oko 115.000 gledalaca, a sa ostalim programima broj posetilaca iznosi oko 139.000.

Tokom leta, Narodno pozorište ide na gostovanja na Dubrovačke letnje igre, Ohridsko leto i u Tivat, na jesen u Rusiju, Zagreb, Vršac, Užice, zatim učestvuje na otvaranju Trga Republike u Beogradu (7. septembra), novog Narodnog pozorišta u Vranju (21. oktobra)...

Vujićeva je skrenula pažnju na veliko interesovanje koje su izazvale drama "Nečista krv", po motivima romana Bore Stankovića u režiji Milana Neškovića, opera "Koštana" Petra Konjovića pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića, kao i balet "Labudovo jezero" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

"Nečista krv" je, prema njenim rečima, na scenu vratila neke od glumaca koji godinama nisu igrali, dok je "Koštana" pokazala značaj saradnje mladih pevača sa doajenima.

Upravnica je najavila da će 21. oktobra s "Koštanom" biti otvoreno Narodno pozorište u Vranju, koje je izgorelo do temelja, dan ranije će na istom mestu nacionalni teatar izvesti Mocartovu operu za decu "Bastijen i Bastijena", a zatim će gostovati u Čačku sa "Aidom".

Ona je istakla da je njena želja da Narodno pozorište s kamernim operama putuje po Srbiji i da se u sledećoj sezoni uradi nešto što je odavno praksa pariskog pozorišta Pitera Bruka, koji je radio "Karmen" sa orkestrom od sedam-osam ljudi i četiri-pet pevača.
 
“Mislim da je jako bitno da i najmanji grad u Srbiji čuje operu", naglasila je Vujićeva.

Najavila je da će na jesen u Centru "Sava" u ulozi Princa u "Labudovom jezeru" nastupiti slavni Sergej Polunjin, čija su tri gostovanja proletos u Narodnom pozorištu 7, 8. i 9. marta privukla ogromnu pažnju te su ulaznice za prvo veče planule za dva sata.

"Želja nam je da Narodno pozorište svakog meseca ima izuzetan događaj koji će privući ceo region i u pregovorima smo da dovedemo Izabel Iper s predstavom Boba Vilsona "Mary said what she has said". Kao centralna ustanova kulture, Narodno pozorište treba da neguje domaća dela i svetsku nematerijlanu kulturnu baštinu, ali mora i da ide napred i rizikuje, da donosi nove programe koji će privući publiku koja do sada nije bila publika Narodnog pozorišta".

Vujićeva je posebno zadovoljna kako je zaživela treća scena nacionalnog teatra ("Radionica") posvećena edukaciji i članova ansambla i publike, a istakla je i da su bila vrlo posećena predavanja i radionice dramaturga Imanuela Šipera iz kolektiva "Rimini protokol", grčkog koreografa Dimitrisa Sotirijua, češkog kolektiva SKUTR, rediteljke Salome Dastmalči, a u planu je i dolazak američke pozorišne rediteljke En Bogart. 

"Edukacija našeg ansambla se nastavlja, što je jako važno, a s druge strane, nastavljamo saradnju s tim pojedinicma i kućama tako da Rimini protokol i mi planiramo zajednički projekat 20. aprila - "Sto posto Beograd". Reč je o projektu solidarnosti koji će nam pomoći da upoznamo šta jeste sto posto Beograd", objasnila je Ivana Vujić.

Sa zadovoljstvom je najavila i gostovanje srpskog nacionalnog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu posle 35 godina, ali i uzvratna gostovanja u Beogradu, i to Zagrebačkog kazališta mladih, švedskog Dramatena, Slovenskog narodnog gledališča, Hrvatskog narodnog kazališta i Makedonskog narodnog teatra.

Skrenula je pažnju na potpisane ugovore sa Dojčes teatrom, Budimpeštanskim narodnim pozorištem, HNK, Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, Makedonskom operom i baletom, Alžirskom operom, Šangajskim pozorištem... 

Takođe, najavila je za 8. oktobar premijeru Šekspirovog "Sna letnje noći" u režiji Kokana Mladenovića, sa kompletno ženskom podelom u kojoj je 16. glumica.

U toku su i probe opere "Na uranku" Stanislava Biničkog, u režiji Ane Grigorović, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića (premijera 20. oktobra).

Nakon toga radiće se novi komad Milene Marković specijalno pisan za Narodno pozorište i Pučinijiva opera "Manon Lesko" u koprodukciji s Madlenianumom.