Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM POTPISIVANjA PROTOKOLA O SARADNjI SA SNP-om I SAVA CENTROM

25 novembar 2014

Povodom Protokola o saradnji koje je Narodnog pozorišta u Beogradu nedavno potpisalo sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i beogradskim Sava centrom, u utorak 25. novembra u Muzeju Nacionalnog teatra održana je konferencija za novinare.
Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić podsetio je da ta institucija ima, kako je rekao, vekovnu saradnju sa SNP-om i naglasio da bi voleo da ona u nekom budućem periodu bude još "aktivnija i atraktivnija".
Prema njegovom mišljenju, potpuno je prirodno da te dve značajne kulturne institucije sarađuju s obzirom na to da imaju potpuno istu umetničku i organizacionu strukturu.
Savić je napomenuo da će u okviru Protokola o saradnji, koji podrazumeva razmenu predstava, SNP gostovati 28. novembra na Velikoj sceni sa dramom Edena fon Horvata "Priče iz Bečke šume" u režiji Ive Milošević, dok će Narodno pozorište uzvrati gostovanje 8. decembra sa Brehtovim komadom "Majka Hrabrost i njena deca" u inscenaciji Ane Tomović.
On je najavio da će uskoro biti razmotrena i mogućnost da dva teatra u koprodukciji urade komičnu operu Dejana Despića "Pop Ćira i pop Spira" koja bi se kasnije, kako je istakao, možda izvodila i u Sava centru.
Što se tiče saradnje sa tim najvećim kongresnim, kulturnim i poslovnim centrom u Srbiji, Savić je napomenuo da je ona već godinama unazad veoma dobra.
On je posebno apostrofirao kapacitet Velike dvorane koja prima oko 3700 gledalaca i kao primer naveo Verdijevu "Aidu" koju na pet, šest izvođenja godišnje, može da vidi oko 15.000 gledalaca.
- Da bi je toliki broj ljudi video u našoj sali, potrebno je četiri do pet sezona. Posle igranja u Sava centru, mi jednu takvu predstavu ostavimo po strani i onda je ponovo aktiviramo za godinu ili dve. To se, kao recept, pokazalo veoma dobro. Osim "Aide", tako smo uradili i sa "Faustom", a uradićemo i sa "Knezom Igorom" - najavio je Savić i precizirao da će premijera biti održana u oktobru sledeće godine, najverovatnije u okviru BEMUS-a.
On je istakao da je pre toga, u planu da se u maju, takođe u Sava centru, održi jedan Gala koncert na kojem bi, uz učešće nekoliko gostiju iz inostranstva, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović svečano obeležila umetnički jubilej.
Savić je dodao da s velikim nestrpljenjem iščekuje 9. decembar kada će u Velikoj dvorani biti izvedeno "Labudovo jezero" u kojem će nastupiti čuveni baletski par iz Boljšoj teatra Marija Alaš i Aleksandar Volčkov.
Takođe, napomenuo je da će 16. januara naredne godine, u istom prostoru, zbog velikog interesovanja publike, biti izveden balet Narodnog pozorišta "Krcko Oraščić", na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.
Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević rekao je da mu je veoma drago "što je došlo vreme da saradnja između dva teatra, posle nekoliko godina oseke, bude konkretizovana".
On je podsetio da se pomenuti Sporazum o saradnji, pre svega, odnosi na dramske predstave.
- One mogu da "stanu" na scenu Narodnog pozorišta, a što se tiče opere i baleta, tu smo bliži Sava centru upravo zbog gabarita scene - kazao je Milosavljević.
- Naravno, da treba da planiramo još jedan korak napred, a to je ono zbog čega mi kao institucije i postojimo; da pravimo predstave, da radimo koprodukcije i usaglasimo repertoare - dodao je Milosavljević.
Saradnja SNP sa NP otpočela je prošlog meseca gostovanjem komedije "Gospođa ministarka" u Narodnom pozorištu u okviru revije predstava "Nušiću u čast".
Direktor Sava centra Dragan Grgurević naglasio je da ta ustanova ima dugogodišnju veoma uspešnu saradnju sa oba pozorišta i istakao da se nada da će ona u narednom periodu biti još bolja i uspešnija.
- Mi nemamo nijedan ansambl, ali imamo Veliku dvoranu, dugogodišnju tradiciju organizovanja vrhunskih kulturnih događaja i publiku koja to od nas očekuje. Nadam se da ćemo joj i ubuduće pružiti niz umetničkih događaja vrhunskog kvaliteta - rekao je Grgurević.
Na konferenciji su govorili i pomoćnik direktora sektora za kulturnu delatnost Sava centra Vuk Žugić, direktor Drame SNP-a Aleksandar Gajin, šef sektora marketinga NP-a Ljiljana Lazić Mihailović i v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač.
On je ocenio da Sporazum sa SNP-om predstavlja "temelj koji će nam omogućiti da uz neko pametno planiranje dođemo do nečega što je jedan od bitnih ciljeva, a to je koprodukcija na nivou Drame" i dodao da je realno očekivati, s obzirom da je za ovu sezonu već urađen repertoar, da to bude tokom 2016. godine.
M.B.