Vesti

Rediteljka Ivana Dragutinović Maričić u Državnoj operi iz Varne prenela režiju „Letećeg Holanđanina“ Dejana Miladinovića

29 april 2018

Rediteljka Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Dragutinović Maričić gostovala je u Državnoj operi iz Varne gde je prenela režiju „Letećeg Holanđanina“ Dejana Miladinovića.

Uspešna pretpremijera ove romantične opere u tri čina, koju karakterišu izuzetno uzbudljiva muzika i pitka priča koja govori o ljubavi, duhovima i zlatu, održana je 27. aprila.

U tom remek-delu nemačkog kompozitora Riharda Vagnera, pod dirigentskom upravom holandskog maestra Jana van Manena, uz Hor i Orkestar, nastupili su solisti iz Bugarske - Geo Čobanov (Holanđanin), Linka Stojanova (Senta), Ljudmil Petrov (Daland), Miroslav Hristov (Erik), Bojka Vasileva (Meri) i Arsenij Arsov (Mornar).

Predstava je naišla na veoma dobar prijem kod publike, ali i tamošnje kritike koja nije štedela reči hvale za ovu postavku čuvene Vagnerove opere u kojoj je Miladinović svoj koncept bazirao na jedru koje doživljava razne metamorfoze, od prvog do poslednjeg čina.

Premijera „Letećeg Holanđanina“ biće održana 12. jula na otvorenoj sceni u okviru čuvenog Međunarodnog muzičkog festivala „Leto u Varni".

Osnovna nit opere, praizvedene 2. januara 1843. godine u Drezdenu, odnosi se na iskupljenje kroz ljubav ili žrtvu, a poruka na kraju predstave glasi da je ovaj surovi svet takav, da je prava ljubav moguća, možda, samo u nekom drugom svetu.

"Leteći Holanđanin", koji se smatra početkom Vagnerovog zrelog stvaralaštva, je njegova prva reformisana opera u kojoj koristi motive i neprekidnu melodiju.

U režiji Dejana Miladinovića premijerno je izvedena 23. decembra 2013. godine na Velikoj sceni.

Predstava je urađena povodom dva veka od Vagnerovog rođenja i devet decenija od premijere "Letećeg Holanđanina" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - 6. novembra 1923. godine.
M.B.