Vesti

Planovi u 155. sezoni; Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

19 oktobar 2023

Balet nacionalnog teatra, kako otkriva umetnička direktorka Ana Pavlović, nastaviće i u novoj sezoni sa obeležavanjem značajnog jubileja – sto godina Baleta Narodnog pozorišta, započetog 19. marta ove godine premijerom baletskog klasika „Gusar/ Le Corsaire“ na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora, u koreografiji Bahrama Juldaševa, a zatim i premijerom savremenog baletskog triptiha Infinitas na muziku domaćih kompozitora Stanojla Rajičića, Enrika Josifa i Petra Konjovića i eminentnih regionalnih koreografa Igora Kirova, Maše Kolar i Miloša Isailovića.

„Balet Labudovo jezero, najpoznatiji baletski klasik, posle višegodišnje pauze, u čast jubileja, izveden je 1. oktobra i na taj način smo svečano otvorili 155. sezonu Narodnog pozorišta. Ovaj biser baletske umetnosti, na radost baletske publike izvodićemo i tokom narednog perioda čime ćemo upotpuniti naš repertoar koji čine i Žizela, Gusar/ Le Corsaire, Baletski triptih Infinitas, Krcko Oraščić, Ko to tamo peva, Kraljica Margo... Održavanje koncepcije snažnog klasičnog repertoara zajedno sa baletskim predstavama savremenog plesnog izraza daje mogućnost našem baletskom ansamblu da iskoristi i prikaže svoj umetnički potencijal u potpunosti“.

Ana Pavlović ističe da sa ogromnim zadovoljstvom konstatuje da je „naš baletski ansambl, koji smo podmladili, sa velikim entuzijazmom započeo ovu sezonu i verujem da će i publika to prepoznati“.

„U čast sto godina od prve postavke baleta Kopelija na sceni Narodnog pozorišta, 2024. godine biće obnovljena ova predstava u koreografiji Petra i Ljubinke Dobrijević čime ćemo dodati još jedan naslov namenjen najmlađoj publici. U okviru ovog projekta sarađivaćemo i sa Gradom Užice, prestonicom kulture Srbije 2024. Ova sezona, za mene kao umetničkog direktora Baleta će biti i u znaku konekcija sa regionalnim i evropskim teatrima, a sve u cilju kulturne razmene. U predstavi Labudovo jezero nam je upravo gostovala Marta Petkova baletska zvezda Nacionalnog baleta iz Sofije. Predstavu Infinitas ćemo prikazati narednog meseca u Podgorici, a u pregovorima smo i sa regionalnim festivalima na kojima bismo želeli da predstavimo naše novo ostvarenje. Takođe, u planu je i unapređenje saradnje sa baletskim školama kako bismo stvorili jače konekcije sa mladim baletskim naraštajima. Zajedno sa Baletskom školom Lujo Davičo imaćemo zajednički defile na Velikoj sceni u čast stogodišnjice, a povodom Dana pozorišta 22. novembra.“