Vesti

TRODNEVNIM PROGRAMOM NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU OBELEŽIĆE SVETSKI DAN MUZIKE

16 jun 2014

Trodnevnim programom na Velikoj sceni, u okviru kojeg će biti izvedene Pučinijeve opere “Madam Baterflaj“ i „Toska“ i održan koncert polaznika Operskog studija Borislav Popović", Narodno pozorište u Beogradu obeležiće Svetski dan muzike, 21. jun.
Program posvećen tom muzičkom prazniku, počeće 19. juna (19,00) izvođenjem opere Đakoma Pučinija "Madam Baterflaj" u kojoj će kao gosti nastupiti kiparska umetnica Marija Papajoanu i italijanski dirigent Lorenco Koladonato.
Papajoanu će pevati glavnu sopransku ulogu Ćo-Ćo-San, tenoru Dejanu Maksimoviću poverena je rola Pinkertona, a u ansamblu će biti i Olgica Savović (Suzuki), Vladimir Andrić (Šarples), Igor Matvejev (Goro), Vuk Zekić (Jamadori), Mihailo Šljivić (Bonzo), Svetlana Nestorov (Kejt) i Pavle Žarkov (Carski namesnik).
Dva dana kasnije, 21. juna, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, biće izvedena još jedna Pučinijeva opera - "Toska" (19,30), a u glavnoj ulozi i ovoga puta nastupiće gošća sa Kipra Papajoanu.
U podeli će biti i Dušan Plazinić (Kavaradosi), Miodrag D. Jovanović (Skarpija), Pavle Žarkov (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Danilo Stošić (Spoleta), Aleksandar Pantelić (Šarone), Strahinja Đokić (Tamničar) i Jovana Čurović (Pastir ).
Narednog dana, u nedelju 22. juna, u matine terminu (12,00) biće održan koncert polaznika Operskog studija "Borislav Popović" Narodnog pozorišta u Beogradu.
Svetski dan muzike, 21. jun, ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, koji je obavaljujući ovu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.
On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.
Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti.
Potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, a u međuvremenu, u obeležavanju Svetskog dana muzike učešće je uzelo oko 100 zemalja, uključujući i Srbiju.
M.B.