Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTE PREDSTAVLjENA PINTEROVA KNjIGA “NOVI SVETSKI POREDAK”

25 januar 2012

Knjiga “Novi svetski poredak” Harolda Pintera (1930-2008), koja sadrži dve njegove pozne drame i besedu povodom Nobelove nagrade, kojom je 2005. godine na autentičan način izrazio svoj književni, politički i ljudski stav, predstavljena je u sredu 25. januara u Muzeju Narodnog pozorišta.

Knjigu, koju je objavila izdavačka kuća “Arhipelag” u okviru ciklusa “Premijere”, čine drame “Novi svetski poredak” i “Pepeo pepelu” kojima je Pinter dao snažnu kritiku moderne svetske istorije i politike, pokazujući sav raspon drame ugroženog čoveka pred moći i nasiljem.
O knjizi su govorili glavni urednik “Arhipelaga” Gojko Božović, predavać Jovana Pavićević, tetatrolog Jovan Ćirilov i profesorka književnosti Radmila Nastić koja je ocenila da Pinter u drami “Novi svetski poredak” krajnje minimalističkim sredstvima oblikuje upečatljivu kritičku sliku modernog sveta.
Ona je kazala da, na drugoj strani, drama “Pepeo pepelu” suočava čitaoca s pitanjem nasilja u istoriji, politici i svakodnevici 20. veka, s posebnom snagom postavljajući pitanje fašizma i dilemu da li je on istorijski okončan.
Pinter je primer angažovanog pisca i intelektualca koji se nedvosmisleno angažovao u najvažnijim javnim i političkim pitanjima poslednjih decenija 20. veka kao izraziti kritičar pitanja političke moći u međunarodnim odnosima i kao strasni zastupnik ljudskih i građanskih prava. Njegov angažman ogledao se u mnogobrojnim publicističkim tekstovima, javnim apelima i konkretnim javnim i političkim akcijama u Velikoj Britaniji i u mnogim drugim zemljama.
Događaji na britanskoj i svetskoj političkoj sceni nisu ga ostavljali ravnodušnim, kao što ni druge nisu ostavljale ravnodušnim njegove odrešite reakcije.
Pinterove drame prevedene su na sve veće svetske jezike i igrane u svim važnijim svetskim pozorištima.
Božović je najavio da će sledeća promocija “Arhipelaga” u Muzeju Narodnog pozorišta biti posvećena izabranim dramama Edvarda Bonda.
M.B.