Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENA KNjIGA “IZA SCENE” KOSTE DIMITRIJEVIĆA

20 april 2012

U okviru ciklusa „Promocije“, u petak 20. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta, predstavljena je knjiga Koste Dimitrijevića „Iza scene“.

Ovo jedinstveno delo u našoj teatrologiji, Dimitrijević je uradio u formi autentične ispovedne proze čuvenih dramskih umetnika i nekadašnjih članova Narodnog pozorišta u Beogradu - Raše Plaovića, Milivoja Živanovića i Ljubinke Bobić.
Ovi veoma obuhvatni i analitični portreti na teme života, dela i vremena, predstavljaju uzbudljivo svedočanstvo o životu i stvaralaštvu troje velikana srpskog teatra koji su decenijama bili ljubimci publike.
Direktor „Prosvete“Jovan Janjić kazao je da je ta izdavačka kuća sa velikim zadovoljstvom prihvatila da objavi jednu ovakvu knjigu koja govori o takvim glumačkim veličinama kao što su bili Plaović, Živanović i Bobićeva.
- Ljudi, pogotovu oni koji rade na istaknutim mestima i poznati su u svom vremenu, daju pečat tom vremenu u kojem žive, pa shodno tome, vreme se upravo raspoznaje po ljudima i događajima u njemu. Iz tog razloga, ova knjiga ne govori samo o ovim velikim glumcima, nego i o vremenu u kojem su živeli – rekao je Janjić i podsetio da su delovi iz Dimitrijevićeve knjige svojevremeno objavljivani u “NIN”-u, “Letopisu Matice srpske” i “Teatronu”.
Teatrolog Ksenija Marković Šukuljević je istakla da je Dimitrijević u knjizi “Iza scene” veoma ubedljivo preneo iskaze, sećanja i ispovesti troje velikana srpskog glumišta.
- Danas, posle tri i po decenije od njihovog odlaska sa životne i umetničke scene, zapisi o njima predstavljaju prave dragocenosti – ocenila je ona.  
Književnik dr Vasilije Kalezić je naglasio da je Dimitrijević “pisac koji ima takve sposobnosti zahvaljujući kojima se jasno vidi njegov opis, stav, mišljenje...” i ukazao da je on ovom knjigom “dodatno obogatio svoj književni, ali i istraživački rad”.
Dimitrijević je rekao da je knjiga veoma obimna zato što obuhvata tri, takođe, obimne teme kao što su život, delo i vreme, a koje su, kako je naglasio, kod svo troje glumačkih velikana, bile zaista vrlo bogate.  
- Možda bi bilo bolje da je knjiga imala naslov “Srce, znoj i suze”. To je, ustvari, bila rečenica Milivoja Živanovića. No, mislim da ni ovaj, “Iza scene”, nije loš. Inače, tokom ovog svog stvaralačkog rada, postao sam veoma blizak sa svakim od ovo troje nezaboravnih glumaca – kazao je Dimitrijević.
Odlomke iz knjige čitala je dramska umetnica Biljana Đurović.
Uoči početka promocije, predstavnik Akademije “Ivo Andrić” iz Beograda Slobodan Filimonović uručio je Kosti Dimitrijeviću “Povelju za životno delo”.
M.B.