Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENA KNjIGA MOMČILA ĆIRE ŽIVOTIĆA „UPRAVNIK I GLUMAC” – SEĆANjE NA VECU LUKIĆA

15 april 2015

Knjiga dramskog umetnika Momčila Ćire Životića „Upravnik i glumac” – sećanje na Vecu Lukića, koju je objavio „Studio 789”, predstavljena je u sredu 15. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta.

Životić je u ovoj knjizi, na više od 170 strana, opisao sopstvena sećanja vezana za njegovo druženje sa svojim prijateljem i dugogodišnjim upravnikom Narodnog pozorišta u Beogradu Velimirom Vecom Lukićem.

Osim autora, koji je svim posetiocima poklonio primerak knjige, na promociji su govorili teatrolog Jelica Stevanović i dramski pisac i nekadašnji direktor Drame Narodnog pozorišta Mirko Miloradović. 

Odlomke iz knjige čitala je dramska umetnica Branka Zorić.

Miloradović je ocenio da je Životić u ovoj knjizi, kroz razne događaje, na veoma ubedljiv način dočarao „atmosferu samoupravne epohe u jednoj umetnosti, koja kao svaka druga umetnost, ne trpi ni jednakost, ni demokratiju“.

„Dobili smo četvrtu knjigu Momčila Životića koja nadmašuje prve tri fokusiranošću nad upravljanjem pozorišnim institucijama i mehanizmom unutrašnje organizacije svake umetničke ustanove.... Ne držim da su mi Ćirine knjige samo dokument o jednom vremenu. One su više od toga i po jednoj opšteljudskoj vrednosti – humoru koji razobličuje mnoge stvari i usput – zabavlja”, napisao je, između ostalog, Miloradović u predgovoru ove knjige.

Životić je bio dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu sa kojim je započeo saradnju još kao student, 1951. godine. Diplomirao je tri godine kasnije, na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi profesora Radomira Raše Plaovića.

Igrao je u više televizijskih drama i serija na Televiziji Beograd.

Bavio se lutkarstvom u Dečijem pozorištu „Boško Buha”, na Televiziji Beograd i “Susretima četvrtkom” u beogradskom Domu omladine.

Velimir Veca Lukić (10. februar 1936 — 29. avgust 1997), srpski pesnik i dramaturg, rođen je u Beogradu gde je završio gimnaziju i Akademiju za pozorište film i televiziju. Diplomirao je dramaturgiju u klasi profesora Josipa Kulundžića. Radio je kao novinar Radio Beograda, potom dramaturg (1963–64), direktor Drame (1964–72), i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Ostao je zapamćen i kao najmlađi direktor Drame u istoriji Nacionalnog teatra. Kada se zaposlio imao je svega 28 godina. U Narodnom pozorištu ostao je do 1990. godine, od toga 18 godina na mestu upravnika.

M.B.