Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENA KNjIGA SMILjKE ISAKOVIĆ

13 mart 2014

U okviru ciklusa "Promocije", u četvrtak 13. marta, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu predstavljena je knjiga Smiljke Isaković  "Viđenja - Musica modus vivendi".
Knjiga, u izdanju RTS-a, je zbirka kritika čembalistkinje Smiljke Isaković emitovanih na Drugom programu Radio Beograda od 1974. do 1978. godine.
Osim autorke, o knjizi su govorili glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Đorđe Malavrazić, muzikolog i muzički urednik Radio Beograda 1 Aleksandra Paladin, glavni urednik izdavaštva RTS Dragan Inđić i recenzenti prof.dr Marija Ćirić i prof. dr Nada Torlak.
Prema Malavrazićevim rečima, kritika Smiljke Isaković, koju je ona izgrađivala s dvostrukom kompetencijom muzičara i muzikologa, svedoči o značajnim koncertima i festivalima u godinama 1974-1978, ali otvara pogled i na kulturni život i duh tog doba.
- Visokostručna u analitičkom i terminološkom pogledu, ta kritika je donekle i sociološki aranžirana i uslovljena medijem radija, na kojem se pojavljivala... Zahvaljujući usklađenosti mikroanaliza i holističkog pristupa, Isakovićeva je uspevala da u dva-tri-četiri minuta, ali radijska, intenzivna, do vrha ispunjena, velika minuta, kaže sve do čega joj je bilo istinski stalo – ocenio je Malavrazić.
Knjiga  "Viđenja - Musica modus vivendi", dobila je nagradu "Muzika klasika" za 2013. godinu u kategoriji knjiga godine.
M.B.