Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENA KNjIGA ZORANA T. JOVANOVIĆA "DRAMATURŠKI OGLEDI"

26 novembar 2014

U okviru ciklusa "Promocije", u sredu 26. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta, predstavljena je knjiga teatrologa Zorana T. Jovanovića "Dramaturški ogledi" koju je objavio Pozorišni muzej Vojvodine.
O ovoj dragocenoj knjizi, koja krije neslućeno bogatstvo raznovrsnosti tema iz oblasti teatrologije, osim autora, govorili su i njegove kolege teatrolozi - Radomir Putnik, Jelica Stevanović i Vesna Krčmar, a u ime izdavača - direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine Zoran Maksimović.
Prva poglavlja predstavljaju zbirku odabranih radova nastalih tokom poslednje dve decenije, od kojih se mnogi odnose na Narodno pozorište i njegove umetnike.
Drugo poglavlje se bavi dramatizacijama proznih dela trojice naših znamenitih književnika, Radoja Domanovića, Stevana Sremca i Janka Veselinovića, dok u trećem čitamo o scenskim sudbinama pojedinih komada poznatih i nepoznatih, kao i studija o različitimm dramskim prikazima Kosovskog boja na našim scenama.
Autor Jovanović ne zaboravlja ni svoje kolege, prethodnike u posvećenom poslu istraživanja pozorišnog trajanja kod nas upoznajući nas sa životom i delom naših velikih istoričara i teatrologa Borivoja S. Stojkovića, Slobodana A. Jovanovića, Stanislava Bajića, Dragoljuba Vlatkovića i Dušana Mihailovića.
Tu je i poglavlje koje predstavlja postepeni prelaz između naučnih radova sabranih u prva četiri poglavlja i potonjeg dela knjige koji je posvećen autoru, a čiji je centralni deo pisan u vidu autobiografije.
M.B.

Više detalja o knjizi možete pročitati OVDE, u autorskom tekstu Jelice Stevanović, objavljenom u 81. broju "Pozorišnih novina"