Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENA KNjIGA O BRANISLAVU NUŠIĆU

20 mart 2013

Knjiga Milana Đokovića "Branislav Nušić", koju je objavila Fondacija "Milan Đoković", predstavljena je u petak 22. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U recenziji ovog dela, dramski pisac i scenarista Milovan Vitezović navodi da, “knjiga pod jednostavnim, ali i veoma pretencioznim naslovom – Branislav Nušić, sigurno nije najpretencioznija Đokovićeva knjiga, pošto je davao prednost svojim dramama i proznim poduhvatima, ali postignućem jeste poduhvat prve vrste, kada je reč o Nušićevom životu i njegovom delu".
O knjizi, koja je prvi put objavljena pre skoro pola veka, 1964. godine u Nolitovoj ediciji „Biblioteka Portreti”, govorili su dramski pisac i publicista Miodrag Ilić, teatrolog Zoran T. Jovanović i upravitelj Fondacije "Milan Đoković" Dušan Đoković.
Ilić je istakao da je i Nušiću i Milanu Đokoviću ova kuća - Narodno pozorište, bila dom i podsetio da je upravo Đoković bio taj koji je imao najduži mandat kao upravnik Drame Nacionalnog teatra.
On je ocenio da je Đoković priredio "snažno, kompletno i dobro napisano delo".
Prema Ilićevim rečima, Đoković je, pored Narodnog pozorišta, ugradio sebe u još čitav niz institucija.
- Ostavio je iza sebe obiman autorski opus i isprobao se u mnogim žanrovima. Vezan je čvrsto za Beograd gde je ponikao i radio. Istinski mu je pripadao i bio njegova "ljuta rana" - rekao je Ilić.
Dušan Đoković se zahvalio posetiocima, Fondu "Milan Đoković", Narodnom pozorištu i posebno njegovom Muzeju u kome se, između ostalog, nalaze i lični predmeti njegovog oca.
Odlomke iz knjige čitale su glumice Gorica Popović i Radmila Živković.
Kritičar Milosav Buca Mirković i v.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović, koji su bili sprečeni da dođu na promociju, poslali su pisma koja je pročitao dramski umetnik Tanasije Uzunović.
M.B.