Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO "VEČE POEZIJE" POSVEĆENO BRANISLAVU NUŠIĆU

19 januar 2014

"Veče poezije", koje je u okviru istoimenog ciklusa održano 19. januara u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, bilo je posvećeno Branislavu Nušiću.

Prisutne je pozdravio direktor Muzeja Dragan Stevović koji je podsetio da je Nušić preminuo pre tačno 76 godina (Beograd, 20. oktobar 1864 — Beograd, 19. januar 1938).
On je napomenuo da se ove godine navršava i 150 godina od njegovog rođenja i istakao da će, tim povodom, Narodno pozorište u Beogradu kao i druge kulturne institucije raznim programima obeležiti taj jubilej.
O stihovima istaknutog srpskog književnika i komediografa, nekadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta, govorio je teatrolog dr Raško Jovanović koji je, između ostalog, kazao da je Nušićeva poezija "nažalost nekako zaboravljena i skrajnuta". 
Prema njegovom mišljenju, Nušićevo pesničko stvaralaštvo moglo bi se podeliti u tri pravca.
- Prvi ciklus je obuhvatao pesme koje su pisane u stilu Jovana Jovanovića Zmaja. Potom, drugi ciklus se odnosi na ljubavnu, lirsku poeziju, a treći na satirične pesme - rekao je gospodin Jovanović.
On je izrazio nadu da će ova godina, u kojoj se proslavljaju dva značajna jubileja - 150 godina od rođenja Nušića i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, biti "veliki praznik naše kulture".
- Zahvalan sam Muzeju Narodnog pozorišta i gospodinu Stevoviću što su nam omogućili da večeras slušamo poeziju Branislava Nušića - dodao je Jovanović.  
Nušićeve stihove kazivali su glumci Lepomir Ivković, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić i Sonja Knežević.
Publika je bila u prilici da čuje pesme "Kraj kolevke svoje sestričine", "Gde se dvoje svađaju, tu se treći koristi", "Prvi put na oranju", "Ljub'te se braćo", "Ne mešaj se u tuđe poslove", "Pozdrav", "Molitva kraj spomena", "Teška suza", "Spomen", "Dva sirotana"...
"Veče poezije" prvi put je održano 30. novembra prošle godine i od tada je na redovnom repertoaru Muzeja jednom mesečno.
U prethodna dva ciklusa, koja su bila posvećena poeziji najpoznatijih svetskih i domaćih pesnika različitih epoha, učestvovali su glumci Ivan Bosiljčić, Stela Ćetković, Marija Vicković, Nebojša Kundačina, Nela Mihailović, Boris Pingović, Hadži Nenad Maričić i Dragan Nikolić.
M.B.