Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO "VEČE POEZIJE"

31 mart 2014

"Veče poezije", koje je u okviru istoimenog ciklusa već nekoliko meseci sastavni deo repertoara Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, održano je u ponedeljak 31. marta.
Prisutne je pozdravio direktor Muzeja Dragan Stevović i poželeo im da uživaju u stihovima najpoznatijih svetskih i domaćih pesnika različitih epoha koje su kazivali dramski umetnici Ljubivoje Tadić, Sloboda Mićalović Ćetković, Dejana Miladinović i Branko Vidaković.
Veče je otvorio Vidaković pesmama "Ti si moja, ipak" Matije Bećkovića i "Ispovest huligana" - najvećeg "pesnika prirode" Sergeja Jesenjina, a potom je Sloboda Mićalović Ćetković govorila stihove pesme "Simonida" Desanke Maksimović.
U narednom bloku, predstavili su se Tadić, sa pesmama Srboljuba Mitića "S dušom lutnom" i "Mrtvac Srbijom odim", i Dejana Miladinović koja je izabrala stihove Jesenjina "Pesma o keruši" i Vaska Pope "Odjekivanje".
Sloboda Mićalović Ćetković se još jednom odlučila da govori stihove Desanke Maksimović, a ovoga puta izbor je "pao" na pesmu "Po rastanku".
Potom je Tadić podsetio na dvojicu velikih ruskih pesnika i esejista Borisa Pasternaka "Hamlet" i Osipa Mandeljštama "U ime hrabrosti", dok se Dejana Miladinović odlučila za poeziju Momčila Nastasijevića "Trag" i pesmu "Molitva" iz zbirke Romske poezije koju su zajednički skupili Rade Uhlih i Moma Dimić.
U poslednjem bloku, Sloboda Mićalović Ćetković je izabrala pesmu Pabla Nerude simboličnog naslova "Kraj", Bane Vidaković je govorio "Besmrtnu pesmu" i "Kroj" Miroslava Mike Antića, a Tadić je kazivao stihove pesama Ljubomira Simovića "Pogled iz kafane Velika Čukarica" i Srboljuba Mitića "Neki ljudi biju Srboljuba u kafani".
Publika je umetnike ispratila snažnim i dugotrajnim aplauzom.
Prvo "Veče poezije" održano je 30. novembra prošle godine, a naredno je zakazano za ponedeljak 28. april u 18 časova.
M.B.