Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU ODRŽANO "VEČE POEZIJE"

21 decembar 2013

U subotu 21. decembra, u Muzeju Narodnog pozorišta održano je veče poezije u okviru novog istoimenog ciklusa.

U ime Kuće, brojnu publiku pozdravili su direktor Muzeja Dragan Stevović i v.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović.
- Poezija je, zapravo, jedan brzi način saopštavanja nekakve istine koju umetnik u sebi nosi. Uostalom, kao i svaka umetnost, i poezija saopštava nekakvu istinu. Naša želja je bila, kada smo odlučili da pokrenemo ovaj ciklus, da glumci sami odaberu poeziju koju će govoriti kako bi, na taj način, i oni saopštili neku svoju istinu koju žele brzo da nam prenesu - rekao je Milovanović.
Poeziju poznatih svetskih i domaćih pesnika različitih epoha kazivali su dramski umetnici Nela Mihailović, Boris Pingović, Hadži Nenad Maričić i Dragan Nikolić.
Veče je otvorio Nikolić pesmom Borisa Pasternaka "Hamlet", a potom je Maričić kazivao stihove pesme Artura Remboa "Mojoj majci". Glumac je rekao da je posvećuje glumici Ružici Sokić koja je preminula 19. decembra u Beogradu.
Nela Mihailović se predstavila "Prolećnom pesmom" Desanke Maksimović, a Boris Pingović je svoj deo otvorio pesmom glumca Ljubiše Baje Bačića "Crveni klovn" koju je posvetio kolegi i prijatelju Petru Kralju.
Do kraja programa, publika je uživala i u stihovima Žaka Prevera ("Poljubi me"), Artura Remboa ("U zelenoj krčmi, u pet popodne", "Večernja molitva", "Moje boemstvo, fantazija"), Duška Trifunovića ("Srce"), Desanke Maksimović ("Naša tajna", "Umiranje ljubavi", "Bolno probuđenje"), Miroslava Antića ("Opomena"), Vitomira Nikolića ("Drumovi će poželeti ludaka") i Arsena Dedića ("Balada o prolaznosti").   
Prvo "Veče poezije" održano je 30. novembra.
M.B.