Vesti

U MUZEJU PREDSTAVLjENA KNjIGA „SLOBODAN UNKOVSKI I NjEGOV DRAMATURG“

7 jun 2012

Knjiga Dušana Č. Jovanovića „Slobodan Unkovski i njegov dramaturg“ predstavljena je u četvrtak 7. juna u Muzeju Narodnog pozorišta , u okviru ciklusa „Promocije“.

Jovanović je na više od 170 strana, iz ugla dramaturga, izneo svoje utiske o predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Hrvatski Faust” (1982), “Pozorišne iluzije” (1991) i “Bure baruta” (1995) koje je režirao Slobodan Unkovski. U posebnim poglavljima, on se osvrnuo i na metodologiju rada ovog priznatog makedonskog pozorišnog stvaraoca i jednog od najboljih eks-jugoslovenskih reditelja, kao i na ulogu dramaturga u teatru.
O knjizi su, u formi intervjua, razgovarali teatrolog Jovan Ćirilov i pozorišni reditelj Uroš Jovanović, autorov sin.
Tom prilikom, Ćirilov je odgovarao na Jovanovićeva pitanja koja su se uglavnom odnosila na period kada su nastale pomenute predstave, a u kojem je on bio upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Na kraju promocije, publici se obratio i autor koji je kratko kazao da je veoma srećan što je njegova knjiga poslužila „kao povod za jedan ovako interesantan razgovor“.  
Odlomske iz knjige čitao je dramski umetnik Siniša Kukić.
Jovanović je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu radio kao dramaturg od 1978. do 1996. godine, a jedno vreme obavljao je i funkciju umetničkog direktora.
M.B.