Vesti

U MUZEJU NP PREDSTAVLjENA KNjIGA GORDANE KRAJAČIĆ "MUZIČKA SVAŠTARA"

23 maj 2013

Knjiga Gordane Krajačić "Muzička svaštara" predstavljena je u četvrtak 23. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru ciklusa "Promocije".

Pored autorke, o knjizi su govorili muzikolog Aleksndra Paladin, filolog Nada Tomić Drašković, muzikolog Maja Čolović Vasić i tehnički urednik knjige Ana Janković."Muzička svaštara" je svojevrsna hronologija muzičkih događanja na našoj i evropskoj muzičkoj sceni u 2012. godini, a pored toga bavi se i istorijom umetnosti, putopisima i Hronikom čovečanstva.
- Zahvalila bih se Gordani od sveg srca što nam je podarila još jednu knjigu. Uvek je zadovoljstvo raditi sa njom, pre svega, zato što piše veoma inspirativne tekstove. Knjige Gordane Krajačić su više nego dragocene zato što ostavljaju trag o svemu onome što mi živimo i što ona živi sa nama. Njene knjige nas opismenjavaju na razne načine. Lepo je što Gordana svedoči za sve nas šta se u muzici događalo svih ovih godina ne samo u Beogradu i Srbiji, nego i u svetu - kazala je Ana Janković.
Aleksndra Paladin je istakla da ova, 16. po redu, knjiga Gordane Krajačić, predstavlja "novi prozor u svet autorkinog muzičkog života koji se odigrava višeslojno kroz njene različite doživljaje umetnosti".
- Muzika kao centralna tema otvara čitav spektar razmatranja za koje autorka bira različite forme izražavanja; od kritike, preko prikaza do poetičnih eseja. To je novi pogled na koncerte, putovanja, ličnosti, događaje, festivale... Na taj način, raznolikost interesovanja uokvirena je zasebnim celinama, što celokupnoj knjizi daje posebnu sistematičnost - ocenila je ona.
U muzičkom delu programa učestvovali su dr Uroš Dojčinović (gitara) i Ansambl za staru muziku „Putujući svirači”.
M.B.