Vesti

Otvoren Legat Borisa Komnenića u Bileći

31 avgust 2021

Zavičajni klub „Osvit“ Bileća, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Domom kulture „Jevto Dedijer" u Bileći, organizovao je, u petak, 3. septembra, omaž prerano preminulom filmskom, pozorišnom i televizijskom glumcu Borisu Komneniću (1957-2021) pod nazivom „Gospodin glumac“. 

U znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, u foajeu Doma kulture „Jevto Dedijer", priređena je izložba iz života i stvaralaštva slavnog glumca, koja je, ujedno, označila i zvanično otvaranje Legata Boris Komnenić, dok je Velika scena Doma nazvana njegovim imenom. 

U programu je, između ostalih, učestvovao i glumac Boško Puletić koji je biranim rečima govorio o svom dragom kolegi iz ansambla Drame Narodnog pozorišta, a na kraju obraćanja izrecitovao je stihove „Besmrtne pesme“ Mike Antića.

Uz veliko razumevanje porodice Borisa Komenića, angažman Narodnog pozorišta i Borisovih prijatelja, Legat je opremljen autentičnim materijalima koje je koristio slavni glumac - njegovim kostimima, fotografijama sa predstava, nagradama i priznanjima.

Narodno pozorište je za ovu priliku i sećanje na Borisa Komnenića ustupilo film posvećen njemu koji je prikazan publici u okviru ove svečanosti. 
Boris Komnenić je iskreno voleo Bileću i rado svraćao, a posebnu ljubav i emocije gajio je prema Trebišnjici, hercegovačkoj reci ponornici, koja izvire blizu Bileće ispod strmog odseka planine Vlajinja. 

Komnenić, koji je preminuo 6. marta u 64. godini u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. 

Bio je izražajno raznovrstan glumac, nikako samo fahovski, koji je podjednako ubedljivo i efektno tumačio dramske, karakterne i komične uloge. 
Stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta postao je 1. septembra 1984. godine.

Kao gostujući glumac, s velikim uspehom nastupao je na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Opere i Teatra Madlenianum, Bitef teatra, Pozorišta „Boško Buha”, Zvezdara teatra, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kult teatra, Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih u Novom Sadu. 

Rafiniranim sredstvima glumačkog majstora pružao je osoben i sasvim autentičan doprinos i u tumačenju brojnih likova na filmu i televiziji od kojih je svakako najpoznatiji Aleksandar Saša Popadić iz „Boljeg života”.

Ovenčan je mnogobrojnim priznanjima matičnog teatra, a nagrađivan je i na filmskim i pozorišnim festivalima širom zemlje.

U njegovoj bogatoj kolekciji, između ostalih, nalaze se i Nagrada „Raša Plaović”, kao i Nagrada Grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo koje je dobio za maestralno odigranu ulogu Dezmonda Mortona u predstavi Narodnog pozorišta „Državni službenici”.

Velika dela večno žive. Boris je ostavio dubok trag u večnosti sa čim smo dobro upoznati. Nezaborav je ono što Borisu dugujemo i sigurni smo da ćemo zajedno istrajati u nastojanju da taj dug dostojanstveno odužimo.

Galerija