Vesti

PRIREĐEN KONCERT POVODOM STO GODINA OD ROĐENjA ČUVENOG OPERSKOG PEVAČA BORISA HRISTOVA

6 novembar 2014

Povodom 100 godina od rođenja čuvenog bugarskog operskog pevača Borisa Hristova, u četvrtak, 6. novembra na Sceni „Raša Plaović" priređen je koncert sa učešćem prvaka i solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Sofijske opere.
Pre početka koncerta, publiku je prvo pozdravio v.d. upravnika Nacionalnog teatra Dejan Savić, a potom i Njegova Ekselencija ambasador Bugarske, gospodin Angel Dimitrov.
Tom prilikom Savić je, između ostalog ukazao, da uprava Kuće nije mnogo razmišljala kada joj je gospodin Dimitrov predložio održavanje jednog ovakvog koncerta zato što je odmah bilo jasno da je u pitanju jedna "veoma pozitivna i umetnički opravdana ideja".
Savić je ocenio da je Hristov "bio pojam basovskog pevanja u celom svetu" i podsetio da je u vreme kada je on bio u svom umetničkom zenitu, Opera Narodnog pozorišta "prolazila kroz period koji danas zovemo zlatno doba naše operske umetnosti".
On se zahvalio publici što je došla u tako velikom broju i izrazio uverenje da će ovo biti jedan vrhunski umetnički događaj zato što će na njemu, kako je naglasio, nastupiti sjajni solisti i pravi naslednici Borisa Hristova.
Dimitrov se zahvalio Saviću što je bez razmišljanja prihvatio organizaciju ovog koncerta koji će, prema njegovoj oceni, "predstavljati još jedan korak u zajedničkom upoznavanju naših kultura i naših naroda".
Uz klavirsku pratnju Srđana Jarakovića, nastupili su basovi Nenad Jakovljević, Ivan Tomašev, Dragoljub Bajić i gost uz Bugarske Stefan Vladimirov.
Na programu su bile arije iz poznatih opera Mocarta ("Figarova ženidba"), Verdija ("Sicilijansko večernje", "Atila"), Belinija ("Mesečarka"), Glinke ("Ivan Susanjin") i Rosinija ("Seviljski berberin").
Koncert, održan u saradnji sa Državnim institutom za kulturu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske, režirala je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je uradila Jasna Saramandić, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Posle koncerta, održana je projekcija dokumentarnog filma „Molitva Borisa Hristova", prema scenariju i u režiji Magdalene Manolove.
Poznati bugarski umetnik Boris Hristov, jedan od najvećih basova 20. veka, rođen je 18. maja 1914. godine u Plovdivu.
Tokom pevačke karijere ostvario je 64 operske uloge iz 58 opera na šest jezika u više od 800 predstava.
Pevao je u 16 oratorijuma, izveo 250 pesama italijanskih, nemačkih i ruskih kompozitora, među kojima i dela Stradele, Betovena, Šuberta, Šumana, Musorgskog, Bramsa, Glinke, Borodina, Rahmaninova, Rimskog-Korsakova, Čajkovskog...
U njegove najpoznatije uloge ubrajaju se one u kojima je glumio Cara Borisa (Musorgski – Boris Godunov), Filipa II (Verdi – Don Karlo), Mefista (Guno – Faust i Boito – Mefisto), Ivana Susanina (Glinka – Život za Cara), Zaharija (Verdi – Nabuko), Cara Ivana (Rimski – Korsakov – Ivan Grozni) Dosifeja (Musorgski – Kovanšina), Gomeza da Silvu (Verdi – Ernani), Fieska (Verdi – Simon Bokanegra), Atilu (Verdi – Atila)...
Tokom izuzetno dugog umetničkog puta (1945-1986), Hristov je radio sa stotinama dirigenata poput Bruna Valtera, Herberta fon Karajana ili Rudolfa Kubelika, pevačica Renate Tebaldi i Marije Kalas, Rafaela Korelija, Gene Dimitrove, Marija del Monaka, Jusi Bjorlinga, Tita Gobija...
Umro je 28. juna 1993. godine u Rimu.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE