Vesti

NA VELIKOJ SCENI PRIREĐEN KONCERTNI "OMAŽ VERDIJU" POVODOM 200 GODINA OD ROĐENjA

13 februar 2013

Povodom 200 godina od rođenja slavnog italijanskog operskog kompozitora Đuzepea Verdija (1813-1901) u sredu 13. februara na Velikoj sceni održan je koncertni omaž "Verdiju u čast".

Pred prepunim gledalištem, u kojem su bili predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom i druge ugledne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, veoma bogat muzički program priredili su Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta i solisti iz Italije Maria Leticia Groseli (sopran), Rosana Rinaldi (mecosopran), Leonardo Gramenja (tenor) i Đuzepe Altomare (bariton).
Za dirigentskim pultom bio je Edi de Nadai, korepetitor i scenski muzički direktor u Teatru La Fenice u Veneciji, državnoj operi u Hanoveru, Teatru Verdi u Trstu, Eksperimentalnom operskom teatru u Spoletu.
Koncert, koji je režirala Ivana Dragutinović Maričić, otvoren je uvertirom iz opere "Nabuko",  praizvedene 9. marta 1842. godine u milanskoj "Skali". U nastavku programa usledile su najlepše arije i najpoznatija horska dela iz Verdijevih opera "Otelo" (Duet Dezdemone i Otela - I čin), "Trubadur" (Arija Acučene - II čin), "Travijata" (Arija Žorža Žemona - II čin), "Sicilijansko večernje" (Arija Elene - V čin), "Simon Bokanegra"(Arija Gabrijele Adorna - II čin) i "Aida" (Soba Amneris - II čin).
Drugi deo koncerta bio je rezervisan za kompozicije iz "Trubadura" (Arija Leonore - I čin i Arija Acučene - II čin), "Bala pod maskama" (Arija Renata - III čin, ), "Travijate" (Hor Ciganki i Toreadora - II čin), "Don Karlosa" (Arija Don Karlosa - I čin i duet Karlosa i Rodriga - II čin) i "Nabuka" (Hor Jevreja- I čin).
Završnica koncerta pripala je finalu opere "Trubadur" u kojem su zajedno nastupili Altomare, Gramenja, Rinaldi i Groseli.
Posle višeminutnih ovacija, gosti iz Italije zajedno sa članovima Hora Opere Narodnog pozorišta, na bis su izveli Hor Jevreja iz trećeg čina "Nabuka", treće Verdijeve opere koju je komponovao 1842. godine.
Koncertni omaž "U čast Verdija" organizovali su Italijanski institut za kulturu i Narodno pozorište pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu i uz doprinos "Business Conucila Italo - Serbo".
M.B.