Vesti

PROMOCIJA KNjIGE PESAMA BORISA PINGOVIĆA 12. NOVEMBRA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

7 novembar 2013

Promocija knjige pesama glumca Narodnog pozorišta u Beogradu Borisa Pingovića "Čubrina 3a", koju je objavila Izdavačka kuća "Arte", biće održana u utorak 12. novembra (12,00) na Sceni "Raša Plaović".

Napominjući da knjiga predstavlja "emotivni omaž jednom vremenu", autor u predgovoru navodi da mu je trebalo skoro četiri decenije da napiše ove pesme i poveruje "u smislenost njihovog zbiranja u jedne korice, s obzirom na toliku tematsku raznorodnost koja ih karakteriše".
- Kako ne mogu sa sigurnošću da ustvrdim da mi neće trebati narednih 40 godina da ponovim sličan "pesnički poduhvat", prinuđen sam da iskrenu posvetu, za kojom osećam veliku potrebu i čeznuće, učinim što sveobuhvatnijom, za svaki slučaj - napisao je, između ostalog, Pingović.
- ... Stoga, reših da ovu posvetu napišem u malo gušćoj, dakle poetskoj formi, uveren da je haiku, kome na žalost nisam vičan, najprikladnije rešenje... Al', rekoh, nisam mu vičan. Najzad, ove pesme posvećujem Svima Onima Mojima za koje sveće palim, Onima zbog kojih živim, i za Kojima žalim - objasnio je Pingović, stalni član ansambla Drame.
Pesnik, kritičar, pisac i dramaturg Mirko Žarić ocenio je da je Pingovićeva poezija pisana stilom i jezikom generacije koja je stvarala i obeležila poetski izraz 70-tih godina prošlog veka.
Žarić u svojoj recenziji navodi da tu, pre svega, misli na pesnike Miroslava Maksimovića, Slobodana Zubanovića, Duška Novakovića, Stevana Tontića i Živojina Nedeljkovića i napominje da je Pingović, u odnosu na njih, u postupku sa rečima i sintagmama "bio nešto jednostavniji".
Podsećajući da je "Čubrina 3a" njegova prva knjiga, Žarić, koji će učestvovati i na promociji, nagasio je da je ona "daleko, daleko od početničke" i dodao da se Pingović s njom potvrdio kao "gotov pesnik".
Osim njega, o knjizi će govoriti i glavni i odgovorni urednik "Arte" Miodrag Jakšić, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i Pingovićeve kolege iz ansambla Branko Jerinić i Nebojša Dugalić.
Stihove će kazivati, takođe, kolege iz ansambla, Nela Mihailović, Nebojša Kundačina, Nenad Stojmenović i Zoran Ćosić.
M.B.

Biografiju Borisa Pingovića možete pogledati OVDE