Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE VUKA DRAŠKOVIĆA "VIA ROMANA"

25 septembar 2012

U organizaciji našeg medijskog partnera "Večernjih novosti", u utorak 25. septembra na Velikoj sceni održana je promocija knjige Vuka Draškovića "VIA ROMANA".

O delu u kome se u razmaku od četiri veka prepliću sudbine dvojice junaka, koje će staririmski put odvesti u janičare, govorili su književni kritičari Ljiljana Šop i Mladen Vesković, direktor i glavni urednik “Novosti” Manojlo - Manjo Vukotić i sam autor koji je, između ostalog, rekao da će o knjizi "suditi svako, a biće mnogo više onih koji će joj suditi, a neće je ni otvoriti".- Andrić je rekao da je dobar pisac onaj ko čitaoca iznenadi pišući o dobro poznatim stvarima. Bio bih srećan ako bih bar malo iznenadio čitaoca knjige Via Romana", kazao je Drašković.Osnovu sižea romana čine ispovesti dvojice janjičara iz istog sela i iste kuće ali vekovimaudaljenih, od kojih jedan obožava sultana Osmana i služi mu, a drugi "bogotvori svog sultanai carstvo zvano Titova Jugoslavija". Glavni junak romana Damijan Čavka kroz svoju sudbinuopisuje četiri veka srpskih posrtanja, od 1602. godine do današnjih dana.Književna kritičarkaLjiljana Šop rekla je da roman obuhvata vremenski raspon od četiri veka i priča o najbolnijim srpskim podelama.
Prema njenim rečima, Drašković uspešno provlači ideju da se vremena o kojimapripoveda razlikuju po kostimima i tehnologiji, ali ne i u ljudskim naravima, odnosima ipsihologiji.
M.B.