Vesti

U MUZEJU NP ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE "DRAMSKI TEKSTOVI I NjIHOVE INSCENACIJE"

29 novembar 2013

U okviru ciklusa „Promocije", u četvrtak 28. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta predstavljena je knjiga prof. emeritusa Svetozara Rapajića „Dramski tekstovi i njihove inscenacije".

U razgovoru su učestvovali dr Nebojša Romčević, red. prof. FDU (na predmetu Istorija jugoslovenske drame i pozorišta), prof. Slavenko Saletović, red. prof. FDU (na predmetu Pozorišna režija), dr Marina Marković, red. prof. (na predmetu Tehnika glasa) i prodekan FDU i Ivana Koči, urednica knjige ispred Pozorišnog muzeja Vojvodine kao saizdavača knjige, uz pismeni prilog prof. dr Petra Marjanovića, red. prof. FDU u penziji.
Saletović je ocenio da Rapajić u ovoj knjizi "sa mnogo ljubavi, razumevanja, analitičke studioznosti i naučne fundiranosti, raspravlja, komparira, dokazuje i afirmiše pozorišnu dramsku režiju kao umetničku oblast".
- Ova knjiga nije puka rasprava o pozorišnoj režiji. Napokon je formulisana suština, sadržaj i neophodnost ove umetničke profesije i to u tolikoj meri da u pozorišno-rediteljskom posleniku izaziva veoma duboku emociju izazvanu satisfakcijom rediteljskog umetničkog zanata - rekao je Saletović.
On je podsetio da je nedavno odlučeno da Rapajićeva knjiga na katedri za Pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, bude uvrštena kao obavezna literatura na prijemnom ispitu, kao i na osnovnim, master i doktorskim studijama.
Tekst knjige nastao je u okviru rada na projektu "Identitet i sećanja: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija (Srbija 1989-2014.)", projekat br. 178012, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
Publikovanje navedene monografije finansijski je pomoglo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
M.B.