Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE PESAMA GLUMCA BORISA PINGOVIĆA

12 novembar 2013

Promocija knjige pesama glumca Narodnog pozorišta u Beogradu Borisa Pingovića "Čubrina 3a", koju je objavila Izdavačka kuća "Arte", održana je u utorak 12. novembra na Sceni "Raša Plaović".

Pred brojnom publikom, o knjizi su govorili glavni i odgovorni urednik "Arte" Miodrag Jakšić, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, pesnik, kritičar, pisac i dramaturg Mirko Žarić i Pingovićeve kolege iz ansambla Branko Jerinić, Nebojša Dugalić i Nela Mihailović.
Napominjući da je ovo glumčeva prva knjiga poezije, Jakšić je ukazao da "nema veće sreće za izdavača nego kada objavite naslov nekoga ko je, kao Boris, u svojoj primarnoj profesiji ostvario značajne domete".
- Iako Pingovića lično ne poznajem dugo, zahvaljujući njegovoj poeziji, veoma brzo sam upoznao i njega. S obzirom da i sam pišem, nekako je bilo potpuno prirodno da se naše poznanstvo, i kasnije druženje, pretvori u druženje dvojice pesnika. Čuvši Borisove visokokvalitetne liričke zapise, bio sam odmah decidan i jasan da ove pesme moraju da ugledaju svetlost dana - rekao je Jakšić.
Žarić je istakao da ga je kod Pingovića, kada je prvi put pročitao neke pesme objavljene u ovoj knjizi, oduševilo "njegovo osećanje stvarnosti".
- Kada je reč o poeziji, tu je najteže pisati o stvarnosti, naročito o ovoj našoj koja je izgubila sve dokumente. Boris, na tragu svog talenta i intuicije, te momente mašte hvata u svoj poetski provizorijum i daje im oblik koji dobija neslućene razmere - primetio je Žarić i ocenio da Pingović "briljantno vidi svet oko sebe i tumači ga, čas ironično, čas filozofski, čas duhovito".
V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i urednik programa Izdavačke kuće "Arte" istakao je da ga posebno fascinira "ironija i autoironija koja provejava u stihovima Borisa Pingovića" koga je nazvao "vanredno, modernim piscem".
- Njegove pesme iz ove knjige, zaista, predstavljaju ozbiljan iskorak u srpskoj poeziji. Zbog svega toga, "Čubrinu 3a" vredi imati svojim rukuma - kazao je Milovanović.
Glumica Nela Mihailović, Pingovićeva partnerka iz duodrame "Mali bračni zločini", koja se već nekoliko sezona veoma uspešno izvodi na Sceni "Raša Plaović", naglasila je da je mnogo ponosna na njega i zahvalila mu se što joj je ukazao čast da pročita jednu pesmu iz knjige.
Njihov kolega iz ansambla Branko Jerinić istakao je, između ostalog, da je "impresioniram, iskreno i zaista" Pingovićevom knjigom u kojoj je, kako je ocenio, "pevanje predivno, bogato, misaono široko i značinski duboko".
Prema njegovom mišljenju, autorov izbor tema bio je izuzetno raznovrsan i zadivljujući.
Jerinić je primetio da Pingovićevo pevanje predstavlja "još jedan očiti i pouzdani dokaz tačnosti i preciznosti Andrićeve misli o poeziji da u njoj rečima ima biti tesno, a mislima široko".
- Tvoja poezija je uveliko na tragu velikana, ali sa ogromnim i vidljivim respektom spram njih... Bravo si ga kolega. Bravo, bravo. I da znaš, za sve si sam "kriv". Svoj put, sam si izabrao, na veliku radost svih nas. Danas i ubuduće. Iljadilo ti se. Rosinantu poezije si, dakle, uzjahao, prvu vetrenjaču oborio. Sad, koplje svoga talenta u ruke, pa jurišaj. Na mnogaja ljeta. Živeli - poručio je Jerinić.
Podsećajući da je imao privilegiju u vidu "povlašćenog otorinolaringologa" Pingovićeve poezije, glumac Nebojša Dugalić je objasnilo da je to podrazumevalo da bude njen prvi "oslušač, onjušaš i okušač".
On je ocenio da knjiga "Čubrina 3a", zahvaljujući onome što je u njoj objavljeno, može da se svrsta "uz najveća svetska poetska ostvarenja".
Pingović, pozdravljen snažnim aplauzom prisutnih, zahvalio se svima koji su pomogli da njegova prva knjiga poezije bude objavljena.
On je ukazao da ovaj poetski omaž predstavlja "posvetu jednom vremenu i nekim ljudima koji su bili deo tog vremena, a deo su, i biće, zauvek, deo mog života".
Osim Dugalića i Nele Mihailović, stihove su kazivali i Nenad Stojmenović, Bojan Žirović i Zoran Ćosić.
M.B.


Biografiju Borisa Pingovića možete pogledati OVDE