Vesti

ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE "ZNAMENjE ANĐELA" DEJANA STOJILjKOVIĆA

27 februar 2014

Promocija istorijskog romana Dejana Stojiljkovića „Znamenje anđela“, koji je objavila Izdavačka kuća "Laguna", održana je u četvrtak 27. februara u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ime Kuće, prisutne je pozdravio v.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović, a o knjizi su, pored autora, govorili direktor "Lagune" Dejan Papić i pisac Vladimir Kecmanović.
Odlomke iz romana, čija je radnja smeštena u pozne dane Rimske imperije i doba začetka slavnog Vizantijskog carstva, čitala je glumica Suzana Lukić.
Stojiljković, autor bestselera „Konstantinovo raskršće“ i „Duge noći i crne zastave“, u svojoj najnovijoj knjizi bavi se velikim progonom hrišćana pod Dioklecijanom i Galerijem krajem III i početkom IV veka...
Glavni junaci romana su tri rimska vojnika koji će postati hrišćanski sveci – Georgije, Dimitriije i Konstantin.
Na temelju građe za roman i nekoliko segmenata iz njega, nastala je dramska predstava "Konstantin", u režiji Juga Radivojevića, koja je premijerno izvedena 27. februara 2013. godine u niškom Narodnom pozorištu i 4. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao deo državnog programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, kojim je hrišćanstvo legalizovano, a progon hrišćana obustavljen.
M.B.