Vesti

FESTIVAL KOREOGRAFSKIH MINIJATURA OD 25. DO 29. JUNA U NARODNOM POZORIŠTU

10 maj 2011

Međunarodno takmičenje koreografa savremene igre – Festival koreografskih minijatura, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, biće održan 15. put, od 25. do 29. juna 2011. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Popularni Festival koreografskih minijatura (FKM), čiji je osnivač Udruženje baletskih umetnika Srbije, je međunarodno takmičenje koreografa i njihovih koreografija (u trajanju do deset minuta), koje se na Festivalu (po propozicijama) moraju izvesti premijerno. Program Festivala sadrži i revijalni program u okviru koga se predstavljaju postavke srpskih i međunarodnih koreografa.
FKM je beogradski brend koji je od prvog izdanja, zahvaljujući univerzalnom jeziku igre, postao deo međunarodne plesne zajednice. On omogućava rađanje novih koreografskih ostvarenja i teži da pruži podršku umetnicima koji žele da sebe i svoje igrače istraže i realizuju kroz estetizovani plesni pokret kao formu kreativnog izraza. Festival okuplja mlade, ali i afirmisane  koreografe i igrače, sa ciljem da u duhu plesnog takmičenja, razmenjuju iskustva i ideje prezentujući tako svoja koreografska i izvođačka ostvarenja. Misija FKM je popularizacija plesne umetnosti, edukacija mladih i profesionalnih igrača i publike, informisanje o savremenim plesnim tendencijama i sticanje saznanja o novim plesnim tehnikama i trendovima. Jedan od osnovnih ciljeva Festivala je davanje podrške mladim domaćim  koreografima koji u Srbiji nemaju mogućnost da se profesionalno plesno obrazuju, a ni mnogo prilika da se predstave publici i samostalno otpočnu umetničku karijeru. Mnogi danas priznati i afirmisani koreografi (ne samo iz Srbije) su svoje prvo predstavljanje imali baš na FKM. S tim u vezi, sa ponosmo obaveštavamo da je UBUS 2010. pokrenuo program podrške domaćim koreografima pod nazivom Nagrada Ohrabrenje koji podrazumeva celovečernju plesnu produkciju jednog, dva ili tri mlada srpska koreografa. Nagradu Ohrabrenje dodeljuje Umetničko veće UBUS posle finalnog dela takmičenja.
Članovi Umetničkog saveta FKM 2011. bili su: Zoran Marković (koreograf i igrač), Anđelija Todorović (koreograf i savremeni igrač) i Tatjana Pajović (igrač i koreograf). Oni su na osnovu, po propozicijama, obavezne video-predselekcije, odabrali najbolje koreografske postavke prijavljenih umetnika iz Srbije i inostranstva i pozvali ih da se prikažu na FKM. Sve odabrane koreografske minijature takmičiće se u polufinalu, pred Žirijem i publikom, kada će Žiri FKM odlučiti ko su učesnici finalne takmičarske večeri Festivala.
FKM je prvi dobitnik Nagrade Zvezde grada 2010. koju dodeljuje Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, a koja se dodeljuje najboljim projektima organizacija civilnog društva koji su finansirani iz budžeta grada Beograda u 2010.
Festival je član SEFA (Savez međunarodnih festivala umetnosti Srbije) i samim tim član Evropske asocijacije festivala zajedno sa ostalim uglednim članovima SEFA.
Festival se 2011. godine održava zahvaljujući Hypo Alpe-Adria Bank, prijatelju Festivala koreografskih minijatura, uz podršku  Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Opština Stari grad, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.
NAGRADE
Hypo Alpe-Adria Bank nagrade za koreografsku minijaturu:
• I nagrada - 3000 eura
• II nagrada - 2000 eura 
• III  nagrada - 1000 eura
Nagrade se dodeljuju na osnovu odluka žirija u sastavu:
Ašhen Ataljanc (primabalerina, Srbija)
Snježana Abramović (koreograf, Hrvatska)
Fred Lasserre (koreograf, Francuska)
Jelena Kajgo (direktor Bitef teatra i Bitef Dance Company, Srbija)
Vladimir Logunov (koreograf, Srbija)

• Plaketa „Aleksandar Izrailovski” se dodeljuje za određeni segment koreografske minijature i biće, takođe, dodeljena odlukom  Žirija.

• Nagradu publike dodeliće sama publika dužinom trajanja svog aplauza.

• Nagradu kritike dodeliće Žiri kritike u sastavu:
Milena Jauković (baletski kritičar, Srbija),
Maja Đurinović (istoričarka umetnosti/plesni kritičar, Hrvatska)
Milan Mađarev (teatrolog/dramaturg, Srbija).

• Nagradu Ohrabrenje dodeliće Umetničko veće UBUS (Milica Zajcev, Anđelija Todorović, Danica Arapović, Kosovka Draslar i Ivana Milovanović),  koje će tokom finalne takmičarske večeri odabrati najbolji rad domaćeg koreografa kome će UBUS obezbediti produkciju celovečernje predstave, a koja će biti premijerno izvedena u okviru 16. Festivala koreografskih minijatura, 2012. godine.

• Nagrade koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije čine diplome i bronzane statuete, rad akademskog vajara Rista Mihića, po skici Dušana Ristića.

PROGRAM FESTIVALA:

25. jun 2011.

14.00 – FINALNA SELEKCIJA - pred publikom i žirijem /ulaz slobodan

20.00 – SVET BALETA –proslava godišnjice autorske emisije  Drine Pešić
    /ulaz slobodan
  
Učestvuju:
   Milica Zajcev ( baletski kritičar),
   Sonja Lapatanov( predsednik UBUS-a),
   Dijana Milošević (Dah teatar),
   Maja Volk i 
   deo predstave Lisabonska priča, koreografa Aleksandra Ilića,
   Ivana Kuzmanović, promocija knjige Od kad sam se zavolela volim,
   Tango savez Srbije,
   Milena Radović, kreator - modna revija Doterane balerine

 

26. jun 2011.

20.30 TAKMIČARSKO VEČE  i dodela nagrada

U okviru takmičarske večeri biće prikazan snimak baletske predstave YONDERING
koreografija:Džon Nojmajer (John Neumeier), Nemačka

 

27. jun 2011.

20.30  Happily ever after  - premijera filma, Hrvatska

Režija: Vladimir Končar
Koreografija i izvođenje: Maša Kolar i Zoran Marković
Muzika:Ivan Kapec
Kostim:Petra Dančević

VJEVERICE UZVRAĆAJU UDARAC/Squirrels strike back/, Hrvatska

Autor: Maja Drobac
Koreografija i izvođenje: Sara Barbieri (ZPA), Darija Doždor (ZPA),  Maja Drobac i Ognjen Vučinić (ZPA)
Svetlo: Marko Bolković
Kostim: Petra Dančević
Obrada muzike: Adam Semijalac
Promo dizajn: Srikanth Kolari
Produkcija: Dance Lab Collective, Hrvatski Institut za pokret i ples

 

29. jun 2011.
 
20.30  Happily ever after  - premijera filma, Hrvatska

Režija: Vladimir Končar
Koreografija i izvođenje: Maša Kolar i Zoran Marković
Muzika:Ivan Kapec
Kostim:Petra Dančević

VJEVERICE UZVRAĆAJU UDARAC/Squirrels strike back/, Hrvatska

Autor: Maja Drobac
Koreografija i izvođenje: Sara Barbieri (ZPA), Darija Doždor (ZPA),  Maja Drobac i Ognjen Vučinić (ZPA)
Svetlo: Marko Bolković
Kostim: Petra Dančević
Obrada muzike: Adam Semijalac
Promo dizajn: Srikanth Kolari
Produkcija: Dance Lab Collective, Hrvatski Institut za pokret i ples

DODELjENE NAGRADE:
Pobednik 15. Festivala koreografskih minijatura je umetnik iz Portugalije Lander Patrik, koji je izveo svoju koreografiju pod naslovom "Noodles never break when they're boiled".
Prvu nagradu dodelio mu je festivalski žiri 26. juna uveče, nakon završetka finalog dela FKM-a.
Drugu nagradu dobio je francusko-japanski par Feliks Dumeril i Misato Inoue za koreografiju "Another Chopsticks Story".
Treću nagradu dobio je koreograf iz Danske Henrik Kaalund koji je sa partnerkom Marselom Ruiz Kvintero izveo "Transsiberian Encounter".
Pohvala žirija pripala je mladim srpskim umetnicima Mioni Petrović i Nemanji Naumoskom za koreografiju "Ko mi te poslao".
Plaketu "Aleksandar Izrailovski" dobila je Alesandra Defazio iz Italije za "Gyroscope", koji je i izvela sa Vivijanom Defazio.
Nagradu kritke dobio je francusko-japanski par Dumeril/Inoue, koji je osvojio i nagradu publike.
Nagradu "Ohrabrenje" dele srpska umetnica Danica Arapovć koja je sa Urošem Petronijevićem izvela svoju kratku koreografiju "Susret" i par Petrović/Naumoski za koreografiju "Ko mi te poslao".