Vesti

18. FESTIVAL KOREOGRAFSKIH MINIJATURA OD 6. DO 10. JUNA

30 maj 2014

Takmičarski festival kratkih baletskih formi, 18. Festival koreografskih minijatura u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije održaće se od 6. do 10. juna.
Pod sloganom "Punoletan" Festival će biti održan na Sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra.
Festival koreografskih minijatura, godinama unazad promoviše i popularizuje umetničku igru u najširem smislu, a realizuje se uz poršku Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.
Na 18. Minijature stigle su brojne prijave iz celog sveta i domaćih autora od kojih će Umetnički savet festivala zadužen za selekciju takmičarskog dela programa na čelu sa umetničkim direktorom koreografom i pedagogom Vladmirom Logunovim odabrati takmičare.
Osim Logunova u odabiru takmičarskih koreografija učestvuju baletske umetnice Isidora Stanišić i Tatjana Popović. Žiri festivala ove godine radiće u sastavu: Fabio Simoes, koreograf (Porugal), Tomaž Rode, baletski umetnik i predsednik Udruženja baletskih umetnika Slovenije (Slovenija), Isidora Stanišić, koreograf i pedagog (Srbija), Boris Čakširan, koreograf i kostimograf (Srbija) i Olga Olćan Miljević, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija).
Stručni žiri će odabrati finaliste koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade (I, II i III mesto za najbolju koreografsku minijaturu), kao i plaketu Aleksandar Izrailovski za najupečatljiviji segment koreografske minijature.
Po odluci žirija kritike biće dodeljena i nagrada kritike o kojoj odlučuju Jelena Kajgo, dramaturg i kritičar umetničke igre (Srbija), Jelena Mihelčić, plesni kritičar (Hrvatska), Jedrt Jež Furlan , publicista i kritičar (Slovenija).
Nagradu publike kao i prethodnih godina dobiće takmičari koji dobiju najveći aplauz a Predsedništvo UBUS-a na predlog Umetničkog veća udruženja, dodeliće nagradu Ohrabrenje koja podržava srpske stvaraoce.
Takmičarski program održaće se 6. juna na sceni Raša Plaović a ulaz za publiku je slobodan. Finalno takmičarsko veče i svečana dodela nagrada je 7. juna na istoj sceni.
Ovogodišnji festival imaće i dve revijalne večeri, 9. juna u Bitef teatru, biće prikazana predstava "Pop It Up" Dragane Bulut, jednog od laureata Koreografskih minijatura u izvođenju Foruma za novi ples iz Novog Sada.
Naredne večeri na Sceni Raša Plaović biće odigrana predstava "Raskršće" Milice Jević, Miloša Kecmana i Milana Bačkulje, prošlogodišnjih dobitnika festivalske nagrade Ohrabrenje.
U okviru pratećeg festivalskog programa biće održani razgovori i predavanja o plesnoj i baletskoj kritici i edukativana plesna radionica za učenike završnih razreda baletskih škola i profesionalne igrače koju će voditi Dragana Bulut, srpska umetnica koja živi i stvara u Berlinu.