Vesti

FESTIVAL BALET ''PROVIDENS'' GOSTUJE 13. APRILA NA VELIKOJ SCENI

12 april 2011

Američka kompanija Festival Balet "Providens" gostovaće u sredu 13. aprila na Velikoj sceni sa triptihom koreografa Viktora Plotnikova.

Predstava, sa tri kratka komada "Predaja", "Stihovi" i "Koma", koja će biti odigrana u okviru Beogradskog festivala igre koji se održava od 3. do 18. aprila, premijerno je izvedena 2008. godine na sceni VMA Arts & Cultural Center.
- Smela, dirljiva i uzvišena priča koja osvetljava višeslojna stanovišta onih koji su dodirnuli stanje kome ili smrti. Koma se iščitava kroz tri pojave: Naši snovi, Realnost, Njihovi snovi. Prvi deo je ispričan iz ugla svih onih koji ostaju. Drugi se odnosi na surovu stvarnost sazdanu od odluka sa kojima su suočeni najbliži negovatelji. Poslednji deo jeste obraćanje onih koji su u stanju kome. Sva tri gledišta imaju zajedničku nit, dok je istovremeno bezbroj varijacija u svakom pojedinačnom pregovoru sa anđelima smrti – navodi se u saopštenju Festival Baleta “Providens” koji je osnovan 1978. godine od strane Kristine Henesi i Vintropa Korija, bivših prvaka baleta Kraljevskog Vinipeg baleta. Kristina Henesi je vodila trupu do svoje smrti, 1997. godine.
Od 1998. godine umetnička direkcija je poverena Mihailu Đuriću. Nedugo po stupanju na dužnost,  Đurić je pokrenuo rad zvanične kompanijske baletske škole. Od tog značajnog momenta ova trupa ne prestaje da oduševljava publiku i kritiku. U svojoj 34 sezoni, Festival Baleta “Providens” ima preko 30 igrača iz celog sveta i izvodi repertoar koji podrazumeva kako klasične naslove, tako i originalna dela  savremenih koreografa. Trupa je dobila mnoga priznanja i nagrade, a često gostuje na prestižnim scenama u regionu i inostranstvu.
Ukrajinac Viktor Plotnikov školovao se u Državnoj baletskoj školi u Kijevu, a kasnije na Baletskoj akademiji Vaganova u Sankt Petersburgu. Od 1987 do 1990 godine, bio je solista Baleta u Donjecku, u Ukrajini. Na mesto prvaka baleta postavljen je u kompanijama Misisipi i Tulza baleta, od 1990 do 1993, kada dobija angažman prvaka baleta u Boston baletu, gde je nastupao do 2006 godine.
Igrao je glavne uloge klasičnog i savremnog repertoara, i sarađivao sa mnogim poznatim koreografima, često gostujući po Americi i Rusiji. Intenzivna karijera igrača, vodila ga je ka koreografskom radu. Od 1998 godine, kreirao je mnogobrojne originalne postavke za Boston balet, Picburg balet, Ričmond balet, Nju Džersi balet i Boljšoi balet.  Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, a od 2010 godine je stalni koreograf  Festival baleta Providens.
M.B.