Vesti

UMETNIK IZ PORTUGALIJE FABIO SIMOES POBEDNIK 16. FESTIVALA KOREOGRAFSKIH MINIJATURA

13 maj 2012

Pobednik 16. Festivala koreografskih minijatura je umetnik iz Portugalije Fabio Simoes za šestominutno delo “R3action” urađeno na muziku Ravela.

Nagrada je uručena na svečanosti održanoj u subotu 12. maja na Sceni “Raša Plaović”, a odluku o pobedniku doneo je stručno žiri u kojem su bili koreogaf Krunislav Simić, direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Brus Stajvel, koreograf i pedagog Dinko Bogdanić, baletski igrač i koreograf Ronald Savković i reditelj Gorčin Stojanović.
Simoes je za pomenutu koreografiju osvojio i Nagradu publike.
Drugu nagradu dobio je umetnik iz Makedonije Pavel Kirov za koreografiju “In Between”.
Prema odluci stručnog žirija, treću nagradu na ovogodišnjem festivalu dobila je slovačka umetnica Stanislava Vlčekova za delo “Swan outside”.
Stručni žiri pohvalio je Beatrice Paoleschi iz Italije za koreografiju pod nazivom “The two queen souls”, kao i Gregora Theilera iz Nemačke za delo “Inflames”.
Plaketa “Aleksandar Izrailovski”, koja se dodeljuje za određeni segment koreografske minijature, dodeljena je ukrajinskom umetniku Igoru Vološinu za sedmominutnu koreografiju “Loneliness”
Žiri kritike, u kojem su bili baletska kritičarka Milena Jauković, pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica i plesna kritičarka Maja Đurinović, odlučio je da Nagrada kritike pripadne umetnici Katrin Schafitel iz Nemačke za koreografiju “Bolero”.
Najbolje koreografske minijature koje je za finalno takmičenje odabrao stručni žiri festivala, izvedene su pred punim gledalištem, u tradicionalno dobroj atmosferi interakcije izvođača i publike.
Od 76 prijava iz 29 zemalja Umetnički savet festivala, koji čine eminentni koreografi iz Srbije: Vladimir Logunov, Anđelija Todorović i Zoran Marković odabrao je radove 17 koreografa od kojih je na selekciji održanoj 11. maja stručni žiri festivala odabrao devet finalista.
Festival koreografskih minijatura u Beogradu, međunarodno takmičenje koreografa koje organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), održan je od 10. do 13. maja u Narodnom pozorištu i Bitef teatru, a uz takmičarski, obuhvatao je i revijalni i tribinski program, kao i radionice za mlade baletane.
Inače, ovogodišnji festival, u izvesnom smislu, bio je posebno festivalsko izdanje, jer UBUS obeležava 50 godina postojanja i aktivnog angažmana na unapređenju svih aspekata umetničke igre na domaćoj sceni.
Tribinski program obuhvatio je razgovor o razvoju novosadske plesne scene, koji je održan 13. maja u Muzeju Narodnog pozorišta. Prisutne je pozdravila predsednica Udruženja baletskih umetnika Srbije Sonja Lapatanov koja je, između ostalog, kazala da je inicijativa tog udruženja da se u program ovogodišnjeg izdanja Festivala koreografskih minijatura uvrsti pomenuta tribina, potekla iz želje da se osvetle glavni aspekti njenog nastanka i razvitka, kao i da se, kroz presek aktuelnih dešavanja na tom polju, sumira ono postignuto i ukaže na pravac i tenedencije njenog daljeg razvoja. Početak vezan za temu o novosadskoj plesnoj sceni bio je rezervisan za sećanja na neke od najznačajnijih umetnika čija su delovanja obeležila razvoj umetničke igre i savremene plesne scene Novog Sada kao što su Iko Otrin, Nada Kokotović, Ivana Inđin...
U nastavku jednočasovne diskusije, razmatrane su razne teme vezane za razvoj plesne scene u Novom Sadu o kojima su govorili baletska kritičarka Svenka Savić, predsednica Udruženja baletskih umetnika Vojvodine Gabriela Teglaši-Velimirović, baletska kritičarka Milena Jauković, baletske umetnice Frosina Dimovska, Andreja Kulešević, Dijana Kozarski i njihov kolega Milan Lazić.
Iste večeri, na Sceni “Raša Plaović”, u okviru revijalnog programa izvedena je hrvatska koreografija “Broadcasting Shake your booty” Zorana Markovića i Maše Kolar.
Festival koreografskih minijatura je beogradski brend koji je od prvog izdanja, zahvaljujući univerzalnom jeziku igre, postao deo međunarodne plesne zajednice. Festival omogućava rađanje novih koreografskih ostvarenja i teži da pruži podršku umetnicima koji žele da sebe i svoje igrače istraže i realizuju kroz estetizovani plesni pokret kao formu kreativnog izraza.
Festival okuplja mlade, ali i afirmisane koreografe i igrače, s ciljem da u duhu plesnog takmičenja razmenjuju iskustva i ideje, prezentujući tako svoja koreografska i izvođačka ostvarenja. Misija Festivala koreografskih minijatura jeste popularizacija plesne umetnosti, edukacija mladih i profesionalnih igrača i publike, informisanje o savremenim plesnim tendencijama i sticanje saznanja o novim plesnim tehnikama i trendovima.
Jedan od osnovnih ciljeva Festivala je davanje podrške mladim domaćim koreografima koji u Srbiji nemaju mogućnost da se profesionalno plesno obrazuju, a ni mnogo prilika da se predstave publici i samostalno otpočnu umetničku karijeru. Mnogi danas priznati i afirmisani koreografi, ne samo iz Srbije, debitovali su upravo na Festivalu koreografskih minijatura.
M.B.