Vesti

Prvak Drame Narodnog pozorišta Slobodan Beštić apsolutni pobednik 46. Festivala monodrame i pantomime u Zemunu

4 jul 2021

Apsolutni pobednik 46. Festivala monodrame i pantomime u Zemunu je prvak Drame Narodnog pozorišta Slobodan Beštić s predstavom „Noćni pisac“, autorskim projektom Jana Fabra, svetski priznatog, multimedijalnog belgijskog umetnika i Narodnog pozorišta.

Beštiću su pripala oba festivalska priznanja - Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević" za monodramu, koju dodeljuje stručni žiri, i Nagrada publike Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Stručni žiri radio je u sastavu Tatjana Mandić Rigonat, reditelj (predsednik), Ivan Prekovć, glumac i Bojan Krivokapić, glumac.

Žiri publike radio je u sastavu Ljiljana Zorkić, novinar, predsednik žirija, Jelena Markov, inženjer geologije, Ana Ivković, filolog, Marija Živković Nikolić, dipl. etnolog antropolog i Mihajlo Dašić, diplomirani ekonomista.

 

Obrazloženje stručnog žirija
Festival monodrame i pantomime je praznik koji evo već 46 godina slavimo zahvaljujući pozorišnim posvećenicima i onima koji ga organizuju i oblikuju kao i umetnicima koji neguju monodramu kao specifičan pozorišni oblik.

Velika je čast i odgovornost biti u žiriju. Umetnost nije sport kojem je svojstveno takmičenje i zato svako nagrađivanje govori nešto i onima koji odlučuju o nagradama. Ove godine videli smo sedam potpuno različitih po sadržaju formi, izboru umetničkih sredstava, umetničkoj ekspresiji, monodramskih ostvarenja. Videli smo na sceni umetnike različitih generacija: Petra Božovića, Nikolinu Vujević, Natašu Petrović, Boška Puletića, Jugoslava Krajnova, Mariju Đajić, Slobodana Beštića i zajedno sa publikom uživali u njihovoj posvećenoj igri.

Žao nam je što ove godine nije bilo pantomimskih predstava u takmičarskom programu i nadamo se da će 47. festival nastaviti tradiciju u punom kapacitetu kao Međunarodni festival monodrame i pantomime.

Zlatnu kolajnu „Maja Dimitrijević" žiri jednoglasno dodeljuje Slobodanu Beštiću za glumački polifonu, fascinantnu igru u predstavi „Noćni pisac",  u režiji Jana Fabra. Slobodan Beštić, glumac tragalac, hrabro, beskompromisno istražuje glumački scenski izraz, otkrivajući najintimnije prostore  savremenog umetnika kakav je Jan Fabr. Slobodan Beštić kreće se kroz beskraj glumačkog izraza koji je za njega iznova i iznova način da živi život na sceni autentično i igrački i intelektualno moćno, van svakog klišea. Beštić je u Fabru pronašao svog reditelja, a Fabr svog glumca, scenski i ego i alter ego, ukratko prepoznali su se i kreirali predstavu za pamćenje i u duhu savremenog scenskog izraza.

Odluka žirija publike 

Jednoglasno je glasovima žirija publike prvo mesto osvojio Slobodan Beštić, sa monodramom Jana Fabra „Noćni pisac“.

Svojom interpretacijom i umetničkom energijom nadmašio je sve takmičare i uvrstio svoju monodramu u sam vrh pozorišnog umeća što je i publika ocenila dugotarajnim aplauzom. 

Dakle, Slobodanu Beštiću pripada nagrada „Siniša Dašić“ kao najboljem učesniku u takmičarskom delu 46. Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Prema mišljenju članova žirija izuzetnu pažnju publike privukla je Nikolina Vujević sa monodramom „Nina“, kao autor, reditelj i izvođač.

Isto tako aplauzima publike je nagrađen i Jugoslav Krajnov s monodramom „Čaj sa Kublaj Kanom“. 

A po oceni članova žirija publika je posebno zadovoljastvo pokazala prema Bošku Puletiću i njegovoj glumi u monodrami „Živojin Mišić“. 

 

Ovogodišnji festival održan je od 1. do 4. jula u Pozorištu „Pinokio".