Vesti

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vladan Gajović dobitnik Nagrade “Veljko Mandić”

11 novembar 2023

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vladan Gajović dobitnik je Nagrade “Veljko Mandić”, koja se dodeljuje bijenalno za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti.

Gajoviću je priznanje uručeno na otvaranju ovogodišnjeg 19. Međunarodnog festivala glumca koje se održava u Nikšiću.

U obrazloženju koje potpisuje glumac i predsednik žirija Ljubomir Bandović, navodi se, između ostalog, da je Gajović tokom dosadašnje karijere ostvario niz značajnih uloga na matičnoj i drugim scenama.

"Gajović, koji je rođeni Nikšićanin, dva puta je bio laureat nagrade Pozorište jednog glumca u Nikšiću iz koga je izrastao Međunarodni festival glumca. Time je postao jedan od onih koji su svojim glumačkim radom i talentom, igrom na nikšićkoj sceni izgrađivali ovaj festival i širili njegovu energiju u ovom gradu i iz njega mnogo šire. Danas, na repertoaru Narodnog pozorišta igra Gustava u "Dami s kamelijama", Oktavija u "Kaliguli" i Vojvodu Petra Bojovića u "Godinama vrana". Takođe, njegovo televizijsko prisustvo i danas traje kroz serije: "U klinču", "Nobelovac"," Poslednji strelac“..., naveo je Bandović.

Gajović, kako je ocenjeno u obrazloženju nagrade, uloge gradi višeslojno, u širokom spektru boja i žanrova.

„Njegova svedenost u izrazu pleni bez obzira na veličinu i funkciju glumačkog zadatka. Duhovit, tačan, čak i žovijalan kada to režija dozvoljava u komičnim ulogama i sa druge strane emotivan i potresan u dramama i tragedijama. Njegove uloge odišu čistotom i posvećenošću pozorištu i ansamblu. Njegovo biće je potrebno svakom projektu. Otvoren, pošten, dobronameran, neiskvaren... Jednom rečju - lekovit. Sve te osobine staju u uloge koje igra. Opšte dobro u opštem rasulu“, zaključuje se u pomenutom obrazloženju.

„Jedino mi preostaje da se nadam da ću se što češće vraćati ovoj divnoj publici, kao i kolegama, možda u nekom zajedničkom projektu. Kažem vraćati se, a zapravo znam da ja nikad nisam ni otišao odavde“, kazao je Gajović posle uručenja nagrade. 

 

Galerija