Vesti

PRVAK BALETA NARODNOG POZORIŠTA KONSTANTIN TEŠEA DOBITNIK NAGRADE "MILORAD MIŠKOVIĆ"

5 maj 2016

Prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Tešea, dobitnik je bijenalne Nagrade "Milorad Mišković" za 2016. godinu.
Priznanje dodeljuje Fondacija "Milorad Mišković", čiji je cilj da doprinosi i pomaže razvoju baleta u Srbiji, a svečano uručenje biće upriličeno 10. maja (19,00) u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.
Nagradu će uručiti predsednik Fondacije - akademik Dejan Despić.
Priznanje je ustanovljeno 2012. godine, a prvi dobitnici bili su solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Jovica Begojev i Jovan Veselinović.
Milorad Mišković (1928-2013) je, uz Rudolfa Nurejeva, bio jedan od najvećih baletskih igrača 20. veka, i jedan od naših najproslavljenijih umetnika u svetu.
Radio je sa svim velikim koreografima i bio partner najpoznatijim balerinama sveta među kojima je i Margot Fontejn Nici.
Upornošću, vrednoćom, a pre svega talentom, uspeo je da u svetu baleta zauzme veoma istaknuto mesto.
Bio je najpre solista u trupama de Bazila i de Kijevasa, zatim je nastupao u ansamblu Rolana Petija, a 1956. godine je osnovao sopstvenu trupu, koja se docnije spojila sa ansamblom Žanin Šara i ostvarila zapažena gostovanja u Evropi i obe Amerike.
Mišković je dugo bio aktivni, a kasnije i počasni predsednik Saveta za igru UNESCO-a.
Preminuo je 21. juna 2013. godine u Nici.
M.B.