Vesti

NAGRADE “FONDACIJE MILORAD MIŠKOVIĆ” DODELjENE DVOJICI SOLISTA BALETA

27 mart 2012

Novoustanovljena Nagrada „Fondacije Milorad Mišković“ uručena je solistima Baleta Jovici Begojevu i Jovanu Veselinoviću u utorak 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta posle predstave „Don Kihot“.

Fondacija Milorada Miškovića, koja ima zadatak da doprinosi i pomaže razvoju umetničke igre i baleta u Srbiji, prvi put ove godine dodelila je nagradu istaknutim baletskim umetnicima Narodnog pozorišta u Beogradu.
Fondacija je, prateći rad i umetnički razvoj mladih igrača, jednoglasno donela odluku da se ove godine nagrade mladi igrači Veselinović i Begojev, kao suvereni nosioci „prinčevskog” repertoara u Beogradu.
Tumačeći pre svega veliki klasični repertoar u baletima: „Labudovo jezero“, „Žizela“, „Bajadera“, „Don Kihot“ i „Uspavana lepotica“, podjednako sa  savremenim repertoarom domaćih i stranih koreografa, dvojica prvaka u pravom trenutku njihove karijere dobijaju ovo priznanje koje treba da ohrabri i opredeli njihov dalji umetnički razvoj i afirmaciju.
Prema želji gospodina Milorada Miškovića, koji je svoju karijeru i svetsku slavu stekao nastupajući i stvarajući širom sveta, ove godine nagrađuju se dvojica, pre svega, klasičnih baletskih igrača iz Beograda.
Uručujući Nagradu, izvršni direktor “Fondacije Milorad Mišković” Marija Janković izrazila je nadu da će ovo priznanje laureatima “dati podstreh i snagu da nastave dalje”.
- Nagrada vam služi na čast, ali vas i obavezuje da budete dostojni nje, da časno pripadate i fizički i duhovno našoj umetnosti i da nikada ne budete zadovoljni svojim tehničkim izvođenjem rola, već da se popnete na viši nivo duhovnog i kreativnog – rekla je gospođa Janković.
Nagrade se sastoje od kristalnih statueta i novčanog iznosa od po 3.500 evra.
Mišković je rođen u Valjevu 1928. godine. Školovao se u Beogradu gde je i započeo svoju baletsku karijeru kao solista Baleta Narodnog pozorišta. Ubrzo odlazi u Pariz na usavršavanje kod poznatih pedagoga O. Preobraženske i B. Knjazeva. Tu počinje i njegova brilijantna karijera kroz angažmane u Baletu Champs Elysees, Internacionalnom Baletu u Londonu, Ruskom Baletu Kolonela de Bazila, trupi Markiza de Kuevasa, Pariskom baletu Rolana Petija i Francuskom baletu Žanin Šara. Sarađivao je sa najvećim umetnicima svoga doba: Seržom Lifarom, Antonom Dolinom, Morisom Bežarom, Žanom Koktoom… Bio je partner velikih balerina toga vremena, Alisije Markove, Ivet Šovire, Žanin Šara, Kolet Maršan, Ljudmile Čerine, Karle Frači…
M.B.
Biografiju Jovice Begojeva možete pogledati OVDE
Biografiju Jovana Veselinovića možete pogledati OVDE