Vesti

DODELjENE GODIŠNjE NAGRADE UBUS-a, MILICI BIJELIĆ URUČENA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

23 oktobar 2014

Godišnje nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) svečano su dodeljene u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, u četvrtak, 23. oktobra, na dan rođenja proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića.
Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja UBUS tradicionalno na taj dan dodeljuje godišnje nagrade Dimitrije Parlić, Smiljana Mandukić, Nataša Bošković, Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra, kao i Nagradu za životno delo koja je ove godine pripala istaknutoj umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu, primabalerini Milici Bijelić.
Inače, od 1997. godine dodeljuje se najprestižnija baletska nagrada u Srbiji sa imenom Dimitrije Parlić za najbolje koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone, kao i srpskim koreografima za celokupan koreografski opus.
Ove godine žiri u sastavu Vladimir Logunov (predsednik), Milena Burić, Danica Arapović, Milena Jauković i Ljubiša Ristić doneo je odluku da se nagrada Dimitrije Parlić za 2014. godinu ne dodeli.
Žiri je Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra dodelio Daliji Aćin Telander za predstavu "San žute čarape", produkcija Bitef teatra i Stanice-servisa za savremeni ples.
Nagradu Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti žiri u sastavu Zoja Begoli (predsednik), Višnja Đorđević i Marija Stojaković dodelio je Ani Đurić, prvoj solistkinji Baleta Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, za izuzetno ostvarene uloge Odete i Odilije u predstavi "Labudovo jezero", u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.
Pomenuta nagrada biće uručena 25. oktobra na sceni "Jovan Đorđević" SNP u Novom Sadu, po izvođenju predstave "Labudovo jezero".
Nagradu Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre žiri u sastavu Nela Antonović (predsednik), Marija Bajčetić i Isidora Stanišić dodelio je Ani Ignjatović-Zagorac, savremenom igraču, za izuzetnu scensku realizaciju koreografskog zadatka u savremenoj plesnoj predstavi "Želeće mašine", u produkciji Bitef teatra.
Nagrada će biti uručena 13. novembra na sceni Bitef teatra, posle izvođenja predstave "Želeće mašine".
M.B.