Vesti

RADMILA ŽIVKOVIĆ DOBITNICA NUŠIĆEVE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO GLUMCU-KOMIČARU

30 januar 2015

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Živković ovogodišnja je dobitnica „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru“ koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu.
Proslavljena dramska umetnica je 26. laureat ovog prestižnog priznanja, a jednoglasnu odluku, na sednici održanoj 30. januara, doneo je tročlani žiri koji su činili glumica Svetlana Bojković, kao predsednica, profesor režije na FDU u Beogradu i profesor glume na Prištinskom univerzitetu Svetozar Rapajić, i profesorka književnosti iz Smedereva mr Tatajana Lazarević Milošević.
Nagrada će biti uručena na predstojećim 32. „Nušićevim danima” koji će u selekciji dramskog pisca i reditelja Bratislava Petkovića biti održani od 16. do 25. aprila u Centru za kulturu Smederevo.
Pokrovitelji manifestacije su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je važan deo života (detinjstvo i mladost) proveo u Smederevu.
Nušićeva nagrade za životno delo glumcu komičaru dodeljuje se od 1990. godine.
Na matičnoj sceni, Radmila Živković trenutno igra u dva Nušićeva komada – „Gospođi ministarki” (Živka Popović) i „Narodnom poslaniku“ (Pavka).
M.B.