Vesti

Monodrama „Noćni pisac” svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, u maestralnom izvođenju Slobodana Beštića premijerno izvedena na Sceni „Raša Plaović”

22 februar 2020

Monodrama „Noćni pisac”, po tekstu, u scenografiji i režiji svestranog belgijskog umetnika svetskog glasa Jana Fabra, i maestralnom izvođenju prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodana Beštića, premijerno je odigrana 22. februara na Sceni „Raša Plaović”.

„Noćni pisac“ je vizionarska i razoružavajuća himna subverzivnom i intrigantnom umetniku Janu Fabru u kojem se publici ne predstavlja on, kao vizuelni umetnik i pozorišni stvaralac, nego se priča fokusira na Fabrov stvaralački aspekt, odnosno njegove tekstove, koji često ostaju u senci.

Oni, poput Fabrovih crteža, oslikavaju njegova intimna iskustva, želje, ideje i opsesije. Često ih piše noću, (kada je sve tiho i samoća se spusti na čoveka) svojim veoma originalnim jezikom otvarajući vrata svetu punom fantazije i iznenađujućih saznanja. 

To je putovanje jakih boja, počevši od umetnikove mladosti do danas. Publika je čula misli vezane za dnevne aktivnosti, obilje neodoljivih ideja i ambicioznih projekata, kao i o noćnom bivstvovanju, kada se kreativnost stapa sa besom i promišljanjem o životu, ljubavi i seksualnom aspektu telesne energije. 

Da je predstava naišla na veoma dobar prijem kod oduševljene publike, govore stajaće ovacije i buran aplauz za dvojicu vanserijskih pozorišnih umetnika (Beštića na sceni i Fabra u gledalištu) koji je, zaista, dugo, dugo, posle njenog završetka, odjekivao prepunom salom.

Dramaturg je Mije Martens, a kompozitor Stef Kamil Karlens. 

Realizacija scenografije bila je poverena Jasni Saramandić, realizacija kostima Katarini Grčić Nikolić, a izrada tela lutke Jana Fabra - Goranu Belančeviću. 

Narodno pozorište u Beogradu pripremilo je predstavu „Noćni pisac“, koja će biti na redovnom repertoaru Scene „Raša Plaović, u saradnji sa Kompanijom Trablejn iz Antverpena i Kulturnim centrom Beograda. 

Nakon završetka predstave i kratkotrajne pauze, održan je razgovor publike sa Janom Fabrom. Pre toga, upravnica Ivana Vujić uručila je slavnom umetniku Plaketu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gostovanjem u Beogradu Fabr je povezao tri institucije – Kulturni centar Beograda, Narodno pozorište i Narodni muzej, a osim monodramom „Noćni pisac“ i trećim tomom knjige „Noćni dnevnik“, predstavio se i izložbom „Praznik malih prijatelja“, koja će u Narodnom muzeju biti otvorena do 5. aprila. Ovi umetnički radovi odražavaju njegov mitski univerzum usredsređen na pitanja života i smrti, lepote i užasa, krhkosti i nasilja, smrtnosti i večnosti … Povezanost Fabrovog rada u oblasti vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti je jednostavna, a zasnovana je na crtežu i zapisu. 

Fabr, rođen 1958. godine, smatra se jednim od najinovativnijih i najsvestranijih savremenih umetnika. Autor je niza dela iz oblasti pozorišta, koja su prevedena i objavljena širom sveta. S vremenom je stvorio izuzetan opus u oblasti vizuelnih umetnosti. Tvorac je niza zapaženih izložbi i prvi živi umetnik koji je izlagao u Luvru (Anđeo preobraženja, 2008), kao i u Ermitažu, u Sankt Peterburgu (2016). 

Na Bitefu je učestvovao sa predstavama „Moć pozorišnih ludosti” (nagrađena Gran prijem „Mira Trailović” 1984. godine), „Prometej Pejzaž II” (otvorila 45. Bitef) i 24-časovnim „Olimpom” sa kojim je ubedljivo trijumfovao pre dve godine. Reč je o jedinstvenoj predstavi u istoriji tog festivala i po tome što je istovremeno dobila Gran pri „Mira Trailović“, Nagradu “Politike” za najbolju režiju i Nagradu publike.
M.B.