Vesti

Saradnja Narodnog pozorišta u Beogradu sa Kompanijom Jana Fabra „Trablejn“

24 jun 2020

Kompanija Jana Fabra „Trablejn“ iz Antverpena nedavno je na svom Jutjub kanalu pokrenula projekat javnih čitanja „Noćnog pisca“ u kojem učestvuju međunarodni glumci sa kojima je sarađivao taj svestrani belgijski umetnik svetskog glasa.

Projekat, koji se održava pod parolom „The Corona readings“, nastao je sa ciljem da publika ponovo, makar na virtuelan način, oseti čaroliju pozorišta koja su i dalje, skoro u celom svetu, zatvorena zbog pandemija korona virusa.

Planirano je da snimci u trajanju od nekoliko minuta, budu objavljivani jednom nedeljno, a za sada su na adresi Kompanije „Trablejn“ postavljena tri (pogledajte OVDE).

Od juče se na pomenutoj adresi može pogledati i snimak u kojem učestvuje prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić, a pre njega, objavljeni su i snimci na kojima odlomke iz pomenutog komada čitaju italijanski glumac Lino Musela i njegov kolega iz ruskog Boljšoj teatra Andrej Feskov.

Podsećanja radi, performativno izvođenje „Noćnog pisca”, po tekstu, u scenografiji i režiji Jana Fabra, koji je jedinu ulogu poverio maestralnom Slobodanu Beštiću, premijerno je odigrano 22. februara ove godine na Sceni „Raša Plaović”.

„Noćni pisac“ je vizionarska i razoružavajuća himna subverzivnom i intrigantnom umetniku Janu Fabru u kojem se publici ne predstavlja on, kao vizuelni umetnik i pozorišni stvaralac, nego se priča fokusira na Fabrov stvaralački aspekt, odnosno njegove tekstove, koji često ostaju u senci.

Oni, poput Fabrovih crteža, oslikavaju njegova intimna iskustva, želje, ideje i opsesije. Često ih piše noću, (kada je sve tiho i samoća se spusti na čoveka) svojim veoma originalnim jezikom otvarajući vrata svetu punom fantazije i iznenađujućih saznanja. 

To je putovanje jakih boja, počevši od umetnikove mladosti do danas. Publika je čula misli vezane za dnevne aktivnosti, obilje neodoljivih ideja i ambicioznih projekata, kao i o noćnom bivstvovanju, kada se kreativnost stapa sa besom i promišljanjem o životu, ljubavi i seksualnom aspektu telesne energije.