Vesti

MNT IZ SKOPLjA GOSTOVAO NA VELIKOJ SCENI SA PREDSTAVOM "MOLIJEROV ŽIVOT"

19 april 2013

Glumački ansambl Makedonskog narodenog teatra iz Skoplja gostovao je u sredu 8. maja na Velikoj sceni sa predstavom "Molijerov život", po tekstu Mihaila Bulgakova i u režiji Aleksandra Popovskog.

Naslovnu ulogu tumačio je jedan od najpopularnijih makedonskih glumaca Nikola Ristanovski, a u podeli su bili i Emil Ruben, Dragana Kostadinovska, Oliver Mitkovski, Marija Novak, Nikolina Kujača, Igor Angelov, Nina Dean, Deniz Abdula i Nikola Aceski.
Radnja komada zasniva se na životu najvećeg majstora francuske komedije, glumca i reditelja Žana Batista Poklena poznatijeg kao Molijer, u vreme kada je bio direktor pozorišta "Palais-Royal" u Parizu. 
Predstava, u kojoj se koriste i delovi iz Molijerovih komada "Tartif" i "Don Žuan", istražuje odnose i sukobe između aktera (njihova umetnička sloboda i način života) i uticajnih ljudi, odnosno vladara.
Popovski, koji je lukavo uradio mešavinu pozorišnih žanrova, vodi publiku do muzičko-pozorišnog klimaksa koji se završava velikim hitom čuvenog britanskog muzičara Dejvida Bouvija "Heroji".
M.B.